Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kawa kocha czekoladę

Data: 08.04.2016


Czekolada z jednej strony dodaje energii, pobudza umysł i sprzyja wydzielaniu endorfin, z drugiej zaś działa relaksująco, przywołując miłe wspomnienia z dzieciństwa. Przypadający na 12 kwietnia Międzynarodowy Dzień Czekolady to świetna okazja, by skorzystać z ciekawych, kulinarnych inspiracji i przygotować ją w postaci napoju w połączeniu z aromatyczną kawą.
 
Czekolada najczęściej kojarzona jest z pozytywnym wpływem na nasz nastrój. Takie działanie zawdzięcza wysokiej zawartości fenyloetyloaminy, związku o działaniu antydepresyjnym,  wydzielanego przez nasz mózg. Podobne właściwości przypisywane są także obecnym w jej składzie anandamidom - neuroprzekaźnikom produkowanym przez organizm podczas relaksu. Bogata w magnez czekolada wspomaga pracę systemu nerwowego i sprzyja zwiększaniu koncentracji oraz wydolności umysłowej. Z kolei dobroczynnym działaniem na nasz układ krążenia wyróżniają się obecne w niej flawonoidy, podobne do substancji obniżających ryzyko chorób serca, które znajdziemy w czerwonym winie i zielonej herbacie. Warto pamiętać, że dobra gatunkowo czekolada jest nie tylko doskonałą propozycją deserową. Jako składnik słodkiego napoju w połączeniu z pobudzającą kawą, świetnie poprawia nastrój w ciągu dnia. Kompozycja tych dwóch produktów znana jest na całym świecie, a bazujące na niej przepisy cieszą się różnorodnością, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.



Kawa z małymi smakołykami


Czekoladowe ciasteczka to jeden ze smaczniejszych sposobów na poprawę nastroju. Ciekawą propozycją będzie więc stworzenie deseru kawowego na bazie tych specjałów. Do jego wykonania posłużą lody o smaku śmietankowym lub waniliowym, które nałożymy na spód wysokiej szklanki. Następnie zasypujemy je grubą warstwą pokruszonych ciasteczek. Całość zalewamy aromatycznym espresso, zaparzonym ze świeżo zmielonych ziaren. Wierzch deseru dekorujemy ubitą na sztywno śmietanką i startą czekoladą.

Espresso przyprawione słodyczą

W połączeniu z czekoladą, nowego oblicza nabiera tradycyjne, aromatyczne espresso. Ciekawą propozycją, która przypadnie do gustu wielbicielom słodyczy jest pochodzące z włoskiego Piemontu Marocchino. - Pierwszym krokiem, dzięki któremu uzyskamy intensywny smak i oryginalny wygląd kawy, jest zwilżenie wewnętrznych ścianek szklaneczki parą wodną. Następnie obficie posypujemy je kakao  - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W ten sposób powstanie baza, która idealnie wzbogaci smak esencjonalnego espresso. Po wlaniu kawy, uzupełniamy ją spienionym na gładką piankę mlekiem i przyprószamy kakao - dodaje ekspert. Warto również wspomnieć o innym wariancie czekoladowego espresso zwanym Mokaccino. Napój ten podawany jest w stumililitrowej szklaneczce, do której wlewamy gorącą gorzką czekoladę, a następnie świeżo zaparzone espresso. Całość dekorujemy bitą śmietaną i kakaową posypką.





Zobacz także


Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Zdrowie

Zapalenie zatok - co robić, by trwało jak najkrócej?

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.