Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Wielkanocne menu w Europie

Data: 25.03.2016


Cały świat przygotowuje się do Wielkanocy. Jedni pałaszują czekoladowe zające, inni przyrządzają i ozdabiają jaja na 100 sposobów. W Polsce pieczemy mazurki, dekorujemy jajka, gotujemy żurek, a co robią pozostali Europejczycy? Jak wygląda ich wielkanocny stół?

Wielka grecka uczta

Grecy zaczynają świętować w Wielką Sobotę, a do kościoła ze święconką udają się już w środę poprzedzającą Wielkanoc. Co ciekawe, nie zanoszą tam koszyczka, lecz oliwę i oregano. Mieszkańcy Grecji uwielbiają syte posiłki, które przygotowywane są na bazie zup. Najpopularniejszą wśród nich jest magirica – podroby baranie ugotowane z cebulą, koprem i cytryną. Prawdziwe świętowanie rozpoczyna się w niedzielę. Cała rodzina spożywa wówczas kokoreci, czyli baraninę z przyprawami. Charakterystycznym daniem jest także pieczony baran serwowany z ziemniakami i sałatą. Na deser Grecy zazwyczaj objadają się słodkim chlebkiem, który kształtem i formą przypomina naszą polską chałwę.

Tradycje szwedzkie


Påsk, czyli Wielkanoc w Szwecji spędzana jest zwykle w domu rodzinnym. W Święta Szwedzi preferują kaloryczne posiłki, gdyż na co dzień jadają raczej lekkostrawne potrawy. Na wielkanocnym stole królują, podobnie jak w Polsce, przygotowane na różne sposoby jajka. Innymi, typowo świątecznymi potrawami są jagnięcina, Janssons frestelse (popularna zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu) oraz bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, które zalewane są na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną. W świątecznym menu znajdziemy też wiele rybnych potraw, głównie z łososia i śledzia. Na deser nie może zabraknąć tortu marcepanowego, który jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.


Świąteczne specjały Niemców

Wielki Czwartek, czyli Gründonnerstag Niemcy tradycyjnie zaczynają od zjedzenia „czegoś zielnego”, na przykład sałaty lub szczypiorku. Jednak na świątecznych stołach nie brakuje tradycyjnych dań. Wśród potraw, których w Wielkanoc nie może zabraknąć są kiełbasa, babka drożdżowa z rodzynkami, knedle, a także jaja faszerowane z kawiorem lub podawane z sosami. Inne charakterystyczne przysmaki to barania pieczeń oraz biały ser formowany w kształt jajek, które bardzo często stanowią również element dekoracyjny. Natomiast miłośnicy mięsa rozkoszują się hackepeter, czyli posiłkiem przyrządzonym z papryki, cebuli, natki pietruszki oraz surowego mięsa, który swoim wyglądem przypomina tatar. Nie może też zabraknąć Wielkanocnego Zająca, który wykonany jest z cukru, czekolady, chleba lub po prostu z materiału.

Paschalna kuchnia rosyjska


Święta Wielkanocne, w Rosji nazywane Paschą i zwykle obchodzone są później niż u nas w związku z tym, że prawosławni Rosjanie posługują się kalendarzem juliańskim. Czterdziestodniowy post, poprzedzający prawosławną Wielkanoc, jest bardzo rygorystyczny – w tym okresie Rosjanie nie spożywają mięsa, ryb, nabiału i białego pieczywa. Do cerkwi mieszkańcy Rosji w koszyku zanoszą jajka, wielkanocne baby i charakterystyczną dla tego regionu świata paschę, czyli potrawę z białego sera, utartego z masłem i wymieszanego z żółtkami i bakaliami. Tradycyjnym świątecznym słodkim przysmakiem jest także koulitch, czyli ciasto z rodzynkami. Świąteczny stół zdobią czerwone pisanki, którymi Rosjanie zwykli się obdarowywać w czasie wielkanocnych wizyt u rodziny i przyjaciół.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy PizzaPortal





Zobacz także


Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Wygraj zestaw kosmetyków La Luxe Paris


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę La Luxe Paris

Konkurs - piękne brwi z INVEO


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę INVEO









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.