Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak przygotować domowy majonez?

Data: 22.03.2016


Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Obecnie to bardzo łatwo dostępny produkt, który znajdziemy w każdym sklepie. Jednak ten najsmaczniejszy można zrobić samemu idąc tropem naszych babć, które po doborze odpowiednich składników, własnoręcznie ubijały ten pyszny sos.

Majonez to jeden z najbardziej popularnych sosów na całym świecie. Kochają go całe pokolenia za jego uniwersalność i smak, który wzbogaca prawie każdą potrawę. Najczęściej jednak spotykany jest jako dodatek do różnych sałatek, a także w towarzystwie jaj - przez co stał się nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych.

Trudno ustalić kto i w jakim czasie wynalazł ten smakowity dodatek. Najwięcej tropów jednak prowadzi do Hiszpanii, do miasta Mahón, gdzie Francuzi odnieśli zwycięstwo nad Brytyjczykami w jednej z bitew. To właśnie na cześć zwycięstwa, marszałek Francji nazwał tak wynaleziony wtedy przez siebie sos.



Aby zrobić idealnie gładki majonez potrzebujemy:
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryn
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę cukru do smaku
  • dla chętnych cynamon lub świeże zioła

Wykonanie:

Majonez najlepiej przygotować w wysokim, wąskim naczyniu. Dzięki temu większość kuchni pozostanie czysta, gdy zaczniemy go ubijać.

Żółtko i jajo ucieramy z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie cienkim strumieniem wlewamy (ciągle ubijając) około 300 ml oleju, tak żeby powstała jasna emulsja. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a także cukrem. Do domowego majonezu możemy dodać odrobinę cynamonu lub posiekane ulubione, zioła.

Najistotniejszym czynnikiem, który sprawia, że majonez ma idealną konsystencję jest odpowiednie połączenie wszystkich składników z tłuszczem. Ten proces nazywamy "emulgacją", czyli łączeniem się dwóch niemieszalnych substancji (gdzie przynajmniej jedna jest cieczą) w trwałą emulsję.  Odpowiednie zmieszanie składników sprawi, że sos będzie miał trwałą, ale elastyczną konsystencję idealną do sałatek czy wielkanocnych jaj. Tak przygotowany majonez przechowujemy w lodówce, w zamkniętym naczyniu, aby zachował swoje właściwości.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Uroda

Creme brulee dla cery

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu

Kuchnia

Słodka jak kukurydza


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.