Strona główna Aktualności Owoce morza

Owoce morza

przez admin

Jeszcze kilka lat temu owoce morza, dostępne wyłącznie w ekskluzywnych i eleganckich restauracjach lub w trakcie oficjalnych bankietów, spotkań biznesowych czy wystawnych przyjęć, wzbudzały szereg, różnorodnych, często sprzecznych opinii oraz kontrowersji. Z biegiem czasu, wraz rozwojem turystyki i gospodarki, owoce morza, pochodzące z egzotycznych i ciepłych mórz oraz oceanów,  zaczęły pojawiać się również w sklepach, dzięki czemu mogły trafić do znacznie szerszej grupy odbiorców.

Wartości odżywcze
Owoce morza takie jak: krewetki, homary, ostrygi, ośmiornice, ośmiorniczki, kalmary bądź kraby cieszą się coraz większym zainteresowaniem i popularnością wśród różnych konsumentów. Z roku na rok wzrasta liczba osób, które przełamują strach oraz wewnętrzny opór, by w ostateczności odkryć zupełnie nowy, wyjątkowy i zaskakujący smak. Owoce morza o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku, nie tylko dostarczają wielu niezapomnianych wrażeń kulinarnych, ale przede wszystkim stanowią cenne źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Zawierają bowiem między innymi wysokowartościowe białko, jod, wapń, selen, fluor, magnez, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, a przy tym są niskokaloryczne, dzięki czemu doskonale sprawdzają się jako posiłki dla osób aktywnych fizycznie oraz borykających się ze zbędnymi kilogramami. Owoce morza są również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających proces myślenia każdego człowieka. Regularne spożywanie poszczególnych gatunków pozytywnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, jak również zmniejsza ryzyko takich chorób i dolegliwości jak chociażby: zawał serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.
Ośmiornica – intrygująca i…smaczna

Obecnie na rynku można znaleźć szeroką i bogatą ofertę owoców morza, wśród których do najbardziej intrygujących i interesujących należy ośmiornica, charakteryzująca się oryginalnym kształtem i smakiem. Mięso ośmiornicy jest niezwykle delikatne, a przy tym niskokaloryczne oraz lekkostrawne, dlatego stanowi idealny posiłek dla osób, które z różnych powodów muszą pozostać na diecie. Ośmiornica daje również szerokie możliwości przygotowania różnorodnych oryginalnych i niezwykle smacznych potraw i posiłków: zup, sałatek, dań głównych oraz przystawek na zimno. W połączeniu z warzywami oraz odpowiednimi przyprawami i ziołami świetnie smakuje gotowana, pieczona, duszona, pieczona w foli, a nawet grillowana. Ośmiornica doskonale sprawdza się zarówno w trakcie oficjalnych przyjęć jak i romantycznej kolacji we dwoje czy rodzinnego obiadu. Przygotowanie ośmiornicy, wbrew pozorom, nie należy do skomplikowanych zadań jak również nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych lub wieloletniego doświadczenia w kuchni.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej