Strona główna Aktualności Bobik – cenne żródło białka roślinnego

Bobik – cenne żródło białka roślinnego

przez admin

Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.

Bobik to roślina o dużych wymaganiach glebowych oraz wodnych, warto ją jednak uprawiać, ponieważ posiada bardzo cenne dla naszego organizmu właściwości. Zawartość białka w nasionach bobiku wynosi, aż od  26% do 32%. W krajach orientu bobik stanowi podstawę diety warzywnej, ponieważ posiada więcej masy białkowej, niż mięso.

Fot. Puree z bobiku z cykorią

Białko z jego nasion cechuje się przede wszystkim wysoką wartością biologiczną i szeroką przydatnością żywieniową.

Dzięki dużej zawartości białka, bobik może być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym jest idealnym składnikiem diety osób, które muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe kwasy tłuszczowe mięsa, a także wegetarian, czy wegan. Bogaty w potas i błonnik sprzyja także redukcji cholesterolu we krwi. A dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej