Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Dobra wędlina, czyli jaka?

Data: 05.02.2016


Jak wybrać dobrą wędlinę to pytanie przed którym stajemy  co najmniej kilka razy w miesiącu. Czym powinna charakteryzować się wędlina, aby po jej zjedzeniu można było powiedzieć, że ten zakup był przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę"?

Dobra wędlina to taka, o widocznej strukturze mięsa, z wyraźnymi żyłkami i włóknami. Nie powinna być jednorodną, różową i lśniącą masą. Jeśli widzimy w strukturze produktu drobne dziurki, najprawdopodobniej zawiera w swoim składzie spory dodatek wody. Widoczne jest to także podczas jej krojenia. Jeśli z pokrojonej w plastry szynki wypływa woda, jest to kolejny znak, że jej udział w produkcie jest znaczny. Robiąc zakupy, zawsze może poprosić sprzedawcę o przekazanie informacji o składzie wyrobu, zgodnie z obowiązującymi krajowymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności.

Jak najlepiej przechowywać wędliny?

Wędliny należy przechowywać w warunkach chłodniczych, czyli np. w domowej lodówce. Najlepiej w pobliżu zamrażarki. Część lodówek posiada nawet specjalnie oznaczone pojemniki odseparowujące produkty mięsne od innych. Optymalny czas przechowywania wędlin zależy ściśle od ich składu, stąd trudno dokładnie określić czas, w jakim mogą przebywać w naszej lodówce.



Co wchodzi w skład wędlin?


Wszystko zależy od tego, z jakim typem wędliny mamy do czynienia. Wyróżniamy aż cztery grupy produktów - wędzonki, kiełbasy, wędliny powstające z podrobów i produkty blokowe. Najbardziej popularne to wędzonki, czyli szynki, polędwice, balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, a także kiełbasy gdzie, obok mięsa, obecny jest dodatek tłuszczu, który w zależności od poziomu rozdrobnienia kiełbas może być widoczny "gołym okiem" lub nie.

Zarówno w przypadku wędzonek, jak i kiełbas, na pierwszym miejscu listy składników powinno znajdować się mięso, z którego został wytworzony produkt. Inne podstawowe składniki to tłuszcz (w przypadku kiełbas), przyprawy, a także sól. Większość wędlin dostępnych na naszym rynku to produkty podlegające procesowi peklowania, dzięki któremu posiadają różowoczerwoną barwę i są mikrobiologicznie bezpieczne.

Na ich liście składników pojawiają się mieszanki peklujące zawierające m.in. azotyn sodu. Ponadto, część wędlin zawiera także inne dodatki. Najpopularniejsze to izolaty białkowe
np.: sojowe, białek mleka. Na ich obecność szczególną uwagę powinni zwracać alergicy, którzy mogą być uczuleni na surowiec, z którego powstają.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów kampanii "Żyj smacznie i zdrowo".







 





Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.