Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Dobra wędlina, czyli jaka?

Data: 05.02.2016


Jak wybrać dobrą wędlinę to pytanie przed którym stajemy  co najmniej kilka razy w miesiącu. Czym powinna charakteryzować się wędlina, aby po jej zjedzeniu można było powiedzieć, że ten zakup był przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę"?

Dobra wędlina to taka, o widocznej strukturze mięsa, z wyraźnymi żyłkami i włóknami. Nie powinna być jednorodną, różową i lśniącą masą. Jeśli widzimy w strukturze produktu drobne dziurki, najprawdopodobniej zawiera w swoim składzie spory dodatek wody. Widoczne jest to także podczas jej krojenia. Jeśli z pokrojonej w plastry szynki wypływa woda, jest to kolejny znak, że jej udział w produkcie jest znaczny. Robiąc zakupy, zawsze może poprosić sprzedawcę o przekazanie informacji o składzie wyrobu, zgodnie z obowiązującymi krajowymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności.

Jak najlepiej przechowywać wędliny?

Wędliny należy przechowywać w warunkach chłodniczych, czyli np. w domowej lodówce. Najlepiej w pobliżu zamrażarki. Część lodówek posiada nawet specjalnie oznaczone pojemniki odseparowujące produkty mięsne od innych. Optymalny czas przechowywania wędlin zależy ściśle od ich składu, stąd trudno dokładnie określić czas, w jakim mogą przebywać w naszej lodówce.



Co wchodzi w skład wędlin?


Wszystko zależy od tego, z jakim typem wędliny mamy do czynienia. Wyróżniamy aż cztery grupy produktów - wędzonki, kiełbasy, wędliny powstające z podrobów i produkty blokowe. Najbardziej popularne to wędzonki, czyli szynki, polędwice, balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, a także kiełbasy gdzie, obok mięsa, obecny jest dodatek tłuszczu, który w zależności od poziomu rozdrobnienia kiełbas może być widoczny "gołym okiem" lub nie.

Zarówno w przypadku wędzonek, jak i kiełbas, na pierwszym miejscu listy składników powinno znajdować się mięso, z którego został wytworzony produkt. Inne podstawowe składniki to tłuszcz (w przypadku kiełbas), przyprawy, a także sól. Większość wędlin dostępnych na naszym rynku to produkty podlegające procesowi peklowania, dzięki któremu posiadają różowoczerwoną barwę i są mikrobiologicznie bezpieczne.

Na ich liście składników pojawiają się mieszanki peklujące zawierające m.in. azotyn sodu. Ponadto, część wędlin zawiera także inne dodatki. Najpopularniejsze to izolaty białkowe
np.: sojowe, białek mleka. Na ich obecność szczególną uwagę powinni zwracać alergicy, którzy mogą być uczuleni na surowiec, z którego powstają.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów kampanii "Żyj smacznie i zdrowo".







 





Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Złoto, które upiększa

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Smaczny konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od marki Rolnik


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Konkurs - letnia pielęgnacja z Lirene!


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.