Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Bakaliowy smak Świąt

Data: 18.12.2015


Święta to rytuały, które znamy od najmłodszych lat. Rytuały, także kulinarne, wśród których wzrastaliśmy i które kontynuujemy będąc już osobami dorosłymi. Tradycyjne 12 dań przygotowywanych specjalnie na Wigilię, ciasta z makiem i bakaliami, czy kompot z suszonych owoców to stałe elementy świątecznego menu. Życząc Wesołych Świąt marka HELIO zaprasza do wypróbowania  przepisów na świąteczne smakowitości - wśród propozycji znajdują się dania zarówno dla osób ceniących słodkie wypieki jak i zwolenników bardziej wytrawnych smaków.

Bigos

Składniki:
  • litrowy słoik kiszonej kapusty
  • 1/2  główki białej małej kapusty
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • 30dag wędzonego boczku
  • 20dag dowolnego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula  
  • kilka grzybów suszonych
  • 25 śliwek suszonych HELIO Natura
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól do smaku
  • koncentrat pomidorowy mały
  • cukier do smaku
  • olej rzepakowy
  • 1/2 kostki smalcu
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie przyprawa do bigosu



Kapustę białą szatkujemy i gotujemy. Kapustę kiszoną gotujemy osobno do miękkości. Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy resztę składników: obraną i pokrojoną w paski kiełbasę,  pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na koniec posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy grzyby. Oba rodzaje kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodajemy składniki przysmażone wcześniej, a także przyprawy, śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku. Cukier i sól dodajemy w dowolnej ilości według uznania. Na koniec podlewamy 1/2   szklanki wody i dodajemy wiórka smalcu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 1.5 godziny

Schab ze śliwką

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 150g śliwek kalifornijskich HELIO Natura
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonej szynki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot. W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut. Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.



Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną i jabłkiem


Składniki:
  • 200 g filetów śledziowych,
  • 300 g jabłek,
  • 60 g suszonej żurawiny HELIO Natura,
  • czerwona cebula,
  • sałata - 6 liści,
  • cytryna,
  • koperek do dekoracji,
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w sporą kostkę. Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę i cytrynę na plasterki. Składniki układamy zaczynając od sałaty. Całość polewamy oliwą, posypujemy żurawiną i przyozdabiamy koperkiem





Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Smaczny konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od marki Rolnik


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Konkurs - letnia pielęgnacja z Lirene!


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.