Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Bakaliowy smak Świąt

Data: 18.12.2015


Święta to rytuały, które znamy od najmłodszych lat. Rytuały, także kulinarne, wśród których wzrastaliśmy i które kontynuujemy będąc już osobami dorosłymi. Tradycyjne 12 dań przygotowywanych specjalnie na Wigilię, ciasta z makiem i bakaliami, czy kompot z suszonych owoców to stałe elementy świątecznego menu. Życząc Wesołych Świąt marka HELIO zaprasza do wypróbowania  przepisów na świąteczne smakowitości - wśród propozycji znajdują się dania zarówno dla osób ceniących słodkie wypieki jak i zwolenników bardziej wytrawnych smaków.

Bigos

Składniki:
  • litrowy słoik kiszonej kapusty
  • 1/2  główki białej małej kapusty
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • 30dag wędzonego boczku
  • 20dag dowolnego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula  
  • kilka grzybów suszonych
  • 25 śliwek suszonych HELIO Natura
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól do smaku
  • koncentrat pomidorowy mały
  • cukier do smaku
  • olej rzepakowy
  • 1/2 kostki smalcu
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie przyprawa do bigosu



Kapustę białą szatkujemy i gotujemy. Kapustę kiszoną gotujemy osobno do miękkości. Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy resztę składników: obraną i pokrojoną w paski kiełbasę,  pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na koniec posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy grzyby. Oba rodzaje kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodajemy składniki przysmażone wcześniej, a także przyprawy, śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku. Cukier i sól dodajemy w dowolnej ilości według uznania. Na koniec podlewamy 1/2   szklanki wody i dodajemy wiórka smalcu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 1.5 godziny

Schab ze śliwką

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 150g śliwek kalifornijskich HELIO Natura
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonej szynki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot. W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut. Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.



Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną i jabłkiem


Składniki:
  • 200 g filetów śledziowych,
  • 300 g jabłek,
  • 60 g suszonej żurawiny HELIO Natura,
  • czerwona cebula,
  • sałata - 6 liści,
  • cytryna,
  • koperek do dekoracji,
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w sporą kostkę. Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę i cytrynę na plasterki. Składniki układamy zaczynając od sałaty. Całość polewamy oliwą, posypujemy żurawiną i przyozdabiamy koperkiem





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVI edycja

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki

Kuchnia

Słodka jak kukurydza


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.