875
Rybą, która króluje w bożonarodzeniowym menu jest bez wątpienia słodkowodny karp. Tu za nim pod względem popularności plasuje się przedstawiciel ryb morskich, czyli śledź. Poznajcie dwa przepisy ze śledziem w roli głównej. Oba przepisy prezentujemy w wersji dla osób, które dbają o linię również podczas Świąt.
Śledzie w sosie musztardowym na słodko (8 porcji)
- 400 g Śledź, solony
- 50 g Cebula (1/2 sztuki)
- 180 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (1 opakowanie)
- 50 g Musztarda francuska (3 łyżki)
- 32 g Miód pszczeli (4 łyżeczki)
Śledzie wymoczyć przez całą noc w mleku lub w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, ciepłym miodem i musztardą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Jedna porcja zawiera około 147 kcal (31% białko, 52% tłuszczu, 17% węglowodanów)

Śledzie w jogurcie (8 porcji)
- 400 g Śledź, solony
- 200 g Ogórek kwaszony (2 sztuki)
- 100 g Cebula (1 sztuka)
- 100 g Jabłko (1 sztuka)
- 180 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (1 opakowanie)
Śledzie wymoczyć przez całą noc w mleku lub w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę, jabłko oraz ogórek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Jedna porcja zawiera około 135 kcal (34% białko, 56% tłuszcz, 10% węglowodany)
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Body Chief