Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

4 napoje na wspomnienie wakacji

Data: 04.11.2015


Wakacje dawno już za nami a do ferii jeszcze co najmniej 10 tygodni. Jak przywołać wakacyjne wspomnienia? My proponujemy 4 napoje, które przeniosą nas tam, gdzie Polaków na wakacjach spotkać bardzo łatwo.

Migdałowa Soumada z Grecji

Grecja to nie tylko smak Ouzo. Bardzo popularne w Grecji są np. syropy, taki jak np. Soumada, będąca typowym napojem z greckiej wyspy Nisiros. To gęsty migdałowy syrop rozcieńczany wodą. Tworzy pyszny i bardzo słodki napój o mlecznej barwie.

Składniki: 400 gramów migdałów, 3-4 gorzkie migdały, 1 litr wody, 1 kg cukru

Przygotowanie:
Sparzamy wrzątkiem i słodkie i gorzkie migdały. Obieramy ze skórek. W moździerzu rozgniatamy na papkę po kilka migdałów za każdym razem z 2-3 łyżeczkami cukru i 3-4 łyżkami wody, aż do rozgniecenia wszystkich. Pozostały cukier i wodę gotujemy ok 5 minut, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do otrzymanego syropu dodajemy ugniecione migdały i gotujemy kolejne 5-10 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do schłodzenia. Płyn przelewamy przez gazę na końcu ja wyciskając. Chłodny syrop przelewamy do szklanych butelek.

limoncello przepis

Włoskie Limoncello

Limoncello to gęsty włoski likier cytrynowy przygotowywany na bazie spirytusu. Jego pochodzenie przypisuje się regionowi Kampania, którego stolicą jest Neapol. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak efekt wart jest tego zachodu.

Składniki: 15 - 20 cytryn, 0,7 l spirytusu, 0,7 l wody, 0,7 kg cukru

Przygotowanie: Cytryny myjemy gorącą wodą. Można je także sparzyć. Obieramy ze skórki tak, aby skroić białej warstwy znajdującej się tuż pod nią. Skórki cytrynowe zalewamy w dużym słoju spirytusem i odstawiamy w zaciemnione miejsce pamiętając, aby dwa razy dziennie energicznie nim potrząsnąć. Czekamy nawet tydzień aż wiórki zbieleją. Następnie odcedzamy płyn od skórek. W wodzie rozpuść cukier i całość lekko podgotowujemy. Wystudzoną słodką wodę mieszamy z płynem ze skórek i spirytusu. Zamykamy i ponownie odstawiamy na kilka dni, aby się przegryzł. Gotowe limoncello trzymamy w lodówce. Może być podawane także z lodem.





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Uroda

Creme brulee dla cery

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat

Kuchnia

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.