Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Włoska kawa według baristy

Data: 11.09.2015


Gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość – tak o idealnej kawie zwykli mawiać Francuzi. Zgodnie z włoską kulturą picia „małej czarnej”, powinna być ona jednak przede wszystkim idealnie zaparzona i podana zgodnie z baristyczną sztuką.
Choć zwyczaj przyrządzania aromatycznego naparu z ziaren kawy zrodził się na Bliskim Wschodzie, to Włochy uznawane są za ojczyznę prawdziwego espresso. To właśnie ze słonecznej Italii wywodzą się podstawowe zasady dotyczące parzenia „małej czarnej” i najpopularniejsze, zdobywające uznanie na całym świecie kawowe napoje, m.in.: cappuccino czy caffè macchiato. Przygotowane na bazie mleka, według Włochów stanowią idealny sposób na rozpoczęcie dnia. W godzinach popołudniowych mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego raczą się natomiast klasycznym espresso. Jak przygotować tradycyjne kawy zgodnie z włoską sztuką, zdradza Christian Tirro - barista marki Segafredo Zanetti Poland, organizującej szkolenia baristyczne dla gastronomów.

Espresso, czyli kwintesencja smaku

Historia espresso nierozerwalnie wiąże się z powstaniem pierwszych ekspresów ciśnieniowych, które umożliwiają przyrządzenie intensywnego naparu o bogatym smaku. Dzięki przepuszczeniu przez drobno zmieloną mieszankę gorącej wody pod bardzo wysokim ciśnieniem, otrzymujemy prawdziwą kawową esencję. Aby uzyskać aromatyczne espresso konieczne jest jednak przestrzeganie kilku zasad. Do zaparzenia jednej filiżanki naparu wykorzystywane jest 7-8 gramów drobno zmielonej mieszanki, poddawane ekstrakcji (zaparzaniu) przez ok. 25 – 30 sekund. W tym czasie uzyskujemy 30 ml napoju. Klasyczne espresso podawane jest bez żadnych dodatków. Dzięki włoskiej inwencji powstało jednak wiele wariantów jego serwowania. Dolewając na wierzch „plamkę” spienionego mleka, uzyskamy espresso macchiato. Czarny napar z niewielkim dodatkiem grappy – alkoholu z wytłoków i pestek winogron, nazywany jest caff? corretto. Espresso z odrobiną soku cytrynowego – tzw. espresso romano jest natomiast popularnym środkiem przeciwbólowym.



Monte Bianco, Marocchino, Mochaccino, Viennese espresso, czyli nowe oblicze tradycji
Wśród oryginalnych propozycji, które znajdują uznanie kawoszy, wyodrębnić należy alternatywne sposoby przygotowania klasycznego espresso. Podawane w eleganckich szklaneczkach o objętości 100 mln stają się obecnie jednym z najsilniejszych kawowych trendów. Zwolennikom tradycji do gustu przypadnie Monte Bianco, czyli połączenie aromatycznego naparu z odrobiną mlecznej, gładko spienionej pianki. Wśród słodszych wariantów wyróżniają się natomiast te z dodatkiem czekolady. Według pochodzącej z włoskiego Piemontu receptury, przygotowanie kawy marocchino rozpoczynamy od zaparzenia esencjonalnego espresso i posypania jego wierzchu czekoladą. Następnie dodajemy mleczną piankę i przyprószamy czekoladową posypką. Innym rozkładem warstw różni się mochaccino, gdzie na samym spodzie szklaneczki umieszczamy czekoladę i kolejno – espresso, piankę z mleka oraz posypkę. Za prawdziwie deserową propozycję uznać można viennese espresso. Choć przygotowywana podobnie jak mochaccino, różni się wykorzystaniem bitej śmietany zamiast mlecznej pianki.





Zobacz także


Uroda

Demakijaż latem

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXVIII edycja

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki

Sposoby na piękny wygląd - konkurs z marką Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pajda i pasta - konkurs z marką ROLNIK


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Z olśniewająco białym uśmiechem w Nowy Rok - konkurs z marką Rapid White - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rapid White









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.