Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Mały przewodnik po rodzajach wina

Data: 23.08.2015


Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku rodzajów wina. Można je klasyfikować na kilka sposobów, które warto poznać, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu.

Ze względu na barwę

Jedną z podstawowych klasyfikacji, z którą z pewnością zetknął się każdy, kto miał kiedykolwiek do czynienia z winem, jest jego podział ze względu na barwę. Wyróżniamy trzy podstawowe barwy wina – białe, różowe i czerwone. Czerwone powstaje najczęściej z czerwonej/czarnej odmiany winogron. Kolor – od jasnoczerwonego po ciemnowiśniowy – pochodzi z barwnika zawartego w skórkach owoców. Uwalnia się on w procesie maceracji. – Czerwone wino jest zazwyczaj nieco cięższe niż białe, dlatego też serwuje się je do cięższych potraw. Popularne przekonanie, że podaje się je w temperaturze pokojowej, pochodzi z czasów, kiedy wynosiła ona 16-18°C – tłumaczy Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.

Z kolei wino białe produkuje się zazwyczaj z białych winogron. W tym wypadku nie możemy mówić o procesie maceracji – wino tworzy się poprzez fermentację moszczu bądź samego soku. Barwa trunku zależy od szczepu winogron, stopnia starzenia oraz winifikacji – może być bardzo jasna, niemal przezroczysta, poprzez słomkową, zielonkawą, żółtą, aż po herbacianą. Tę ostatnią barwę uzyskuje się dzięki tradycyjnej metodzie gruzińskiej produkowania win białych. Fermentacja soku razem z moszczem powoduje, że kolor jest herbaciany. Zazwyczaj wino białe jest nieco kwaśniejsze i bardziej orzeźwiające niż wino czerwone.

I wreszcie wino różowe – tworzy się je w podobnym procesie jak wino czerwone, a sekret jego koloru to krótki proces maceracji. Jeśli chodzi o cechy, bliżej mu do win czerwonych – ma przeważnie wyraźny aromat, często wyczuwamy w nim goryczkę. Jednak serwuje się je podobnie jak wina białe – lekko schłodzone, w połączeniu z lżejszymi potrawami.



Ze względu na zawartość cukru

Zawartość cukru to podstawa kolejnej stosowanej na co dzień klasyfikacji. Większość z nas potrafi wyróżnić wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Kryteria, na podstawie których przydziela się konkretnemu trunkowi etykietę wina słodkiego czy wytrawnego, wydają się proste. Chodzi o zawartość cukru na 1 litr wina. Jest to tzw. cukier resztkowy, zwany inaczej osadowym. Pozostaje on w winie po zakończeniu fermentacji. – Często można się jednak spotkać z sytuacją, w której wino wytrawne jest delikatniejsze od półwytrawnego, a półsłodkie bardziej słodkie od słodkiego.

Różnice te wynikają m.in. z faktu, że każdy kraj winiarski przyjmuje własne kryteria określania stopnia słodyczy wina. Ponadto na odbiór kwaśności wina nie wpływa jedynie zawartość cukru, ale też garbniki, poziom pektyn czy zawartość alkoholu. Wreszcie – zależy to także od subiektywnego wyczucia osoby degustującej trunek. Nuta wanilii czy czekolady może sprawić, że wino odbierzemy jako słodsze, z kolei nuta cytrusowa będzie sprawiała, że trunek wyda się kwaśniejszy – mówi ekspert Marani. Uogólniając, najczęściej przyjmuje się zasadę, że wina wytrawne mogą zawierać do 10 g cukru na litr, półwytrawne – od ponad 10 do 30, półsłodkie – od ponad 30 do 60, słodkie – powyżej 60. W przypadku trunków zawierających więcej niż 150 g cukru na litr, mówimy już o winach bardzo słodkich.





Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Wygraj zestaw pachnących nagród - konkurs z marką CD


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 9 zestawów nagród ufundowanych przez markę CD

Wygraj powieść "Być jak Audrey Hepburn"


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 nagród ufundowanych przez Wydawnictwo Kobiece

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.