Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Polska superżywność na wyciągnięcie ręki

Data: 05.07.2015


Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna. Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia Centrum Medycznego Gamma, prezentuje najzdrowsze rodzime jedzenie.

Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów to jeden z kluczowych elementów dobrego zdrowia i samopoczucia. Co jakiś czas pojawiają się nowe, modne super-pokarmy, które na pierwszy rzut oka niewiele mówią, takie jak: quinoa, nasiona chia czy karob. W całym tym zamieszaniu warto pamiętać o klasycznych polskich bombach witalnych, które nie dość, że są łatwo dostępne i niedrogie, to zawierają całą skarbnicę wartościowych składników. Poniżej zestawienie kilku z najcenniejszych lokalnych warzyw i owoców, o których warto pamiętać nie
tylko w sezonie letnim.



Owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny i jeżyny


Ciemnoczerwone/purpurowe owoce to jedne z najbardziej bogatych w fitozwiązki roślin. Obowiązuje tu zasada: im bardziej owoc plami, tym zdrowszy dla nas! W badaniach laboratoryjnych wykazano, że zawarte m.in. w jagodach czy borówkach amerykańskich fitozwiązki (m.in. flawonoidy, ellagitaniny, stilbeny) zmniejszają uszkodzenia DNA przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do nowotworów. Spowalniają też rozwój komórek rakowych i powodują śmierć komórek niektórych rodzajów nowotworów. Jedzenie tych owoców może zmniejszać ryzyko raka ust, gardła, przełyku, płuc i żołądka. Co ciekawe, owoce jagodowe zawierają antocyjany, czyli związki z grupy flawonoidów, które pomagają zwiększyć dopływ krwi do serca i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej.

Warzywa krzyżowe


Warzywa krzyżowe, inaczej kapustowate to rośliny, do których zaliczamy m.in. łatwo dostępne w naszej szerokości geograficznej brokuły, brukselki, kalafior, kapusta czy jarmuż. Są bogatym źródłem witamin: C, K, manganu, polifenoli i glukozynolanów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że glukozynolany zawarte w tych warzywach zmniejszają w organizmie procesy zapalne, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworu. Hamują również enzymy aktywujące karcynogeny, a stymulują te, które je dezaktywują. Badania sugerują też, że glukozynolany „włączają” geny odpowiedzialne za hamowanie powstawania guzów.

Z niektórych badań wynika, że związki te sprawiają, że estrogeny zamieniają się w mniej agresywne formy, przez co zmniejsza się ryzyko pewnych nowotworów hormonozależnych, jak rak prostaty czy sutka. Badania epidemiologiczne sugerują, że spożywanie brokułów wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu żołądka, jelita grubego i odbytu. Jedzenie warzyw niezawierających skrobi, bogatych w karotenoidy i witaminę C zmniejsza ryzyko nowotworu ust, gardła, przełyku, płuc i żołądka. Badania wykazały, że związki zawarte w brokułach czy kapuście obniżają stężenie cholesterolu w krwi. Aby aktywować działanie glukozynolanów potrzebny jest enzym mirozynaza (również zawarty w tej grupie warzyw). Niestety 60 sekund gotowania dezaktywuje ten związek, dlatego tak ważne jest, aby każdy posiłek składający się z nich np. zupę brokułową czy gotowanego kalafiora, urozmaicić dodatkiem surowego warzywa z tej grupy, dzięki czemu aktywujemy enzym.





Zobacz także


Uroda

Czyste piękno

Uroda

Creme brulee dla cery

Zdrowie

Kurkumina - złoty kolor zdrowia

Kuchnia

Mały wielki owoc


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.