Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Co jeść, by obniżyć cholesterol?

Data: 29.03.2015


Chociaż cholesterol jest niezbędny człowiekowi, zaburzenie równowagi między frakcją HDL („dobrym” cholesterolem) a frakcją LDL („szkodliwym” cholesterolem) może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego należy dążyć do jego obniżenia.

Masz za wysoki cholesterol? Dieta jest jednym ze sposobów, dzięki którym można przywrócić równowagę w gospodarce lipidowej. Odpowiednio skonstruowane menu poprawi twój lipidogram. Wcześniej jednak wykonaj badania, ponieważ wysoki poziom cholesterolu najczęściej nie daje żadnych wyraźnych objawów.

Sprawdź, czy masz cholesterol w normie

Badaniem, dzięki któremu można oznaczyć wszystkie frakcje lipidowe w organizmie, jest profil lipidowy (lipidogram). Pozwala określić stężenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak również poszczególnych frakcji (HDL, LDL) oraz trójglicerydów.

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego normy dla poszczególnych frakcji wynoszą:
  • dla cholesterolu całkowitego – mniej niż 190 mg/dl,
  • dla frakcji HDL – powyżej 40 mg/dl w przypadku mężczyzn oraz 45 mg/dl w przypadku kobiet,
  • dla frakcji LDL – mniej niż 115 mg/dl,
  • dla trójglicerydów – mniej niż 150 mg/dl.

Masz wysoki cholesterol? Zmień dietę



Jeśli chodzi o wysoki cholesterol, dieta stanowi najszybszą drogę do obniżenia jego wartości. Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji do codziennego menu, by już po kilku miesiącach zauważyć znaczącą różnicę.
  • Masło zamień na margarynę – najlepiej wzbogaconą o sterole roślinne. Badania naukowe potwierdzają ich ogromny wpływ na redukcję wysokiego cholesterolu – nawet o 7–12,5 proc. w przypadku dziennego spożycia 1,5–3 g steroli roślinnych.
  • Zrezygnuj z tłustego mięsa na rzecz chudych wyrobów (np. kurczaka, cielęciny, królika).
  • Sięgnij po produkty zawierające błonnik – substancja żelowa wiąże cholesterol, ułatwiając jego wydalanie z organizmu.
  • Zamień pełnotłuste mleko i jego przetwory na produkty odtłuszczone.

Postaraj się również wyeliminować z codziennego jadłospisu słodycze, które są źródłem szkodliwych tłuszczów trans.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLI edycja

Uroda

Złoto, które upiększa

Kuchnia

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Smaczny konkurs! Wygraj atrakcyjne nagrody od marki Rolnik


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 4 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Siła kosmetycznej koagulacji - konkurs z marką Janda - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Janda

Konkurs - letnia pielęgnacja z Lirene!


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.