Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Ziarenka mocy

Data: 24.03.2015


Poranna „mała czarna” to dla wielu z nas element, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Powszechnie wiadomo, że działa ona korzystnie na naszą koncentrację. Chętnie korzystamy więc z jej właściwości w godzinach pracy. Jak przygotowywać kawę, by rzeczywiście pobudzała nasz intelekt?

Jak podaje sporządzony z okazji Światowego Dnia Kawy raport, 55% pracowników pije kawę podczas pracy. 43% z nich deklaruje, że brak porannej dawki kofeiny powoduje spadek ich produktywności. Wśród grup zawodowych, w których „mała czarna” najczęściej towarzyszy obowiązkom zawodowym, wymienia się pracowników gastronomii, naukowców, przedstawicieli handlowych, pisarzy, osoby związane z mediami, marketingowców, specjalistów do spraw PR oraz konsultantów biznesowych. Przedstawiciele tych zawodów to także osoby, które często przyjmują zbyt dużą dawkę kofeiny. Zalecana dzienna porcja związku to 300 mg. Niezwykle ważne, by szacując przyjętą ilość uwzględnić nie tylko kawę, ale i inne zawierające substancję napoje.

arabika i robusta różnice

Nie tylko czarna kawa
Wbrew powszechnym przekonaniom, klasyczne espresso zawiera najmniejszą ilość kofeiny ze wszystkich napojów kawowych – jedynie 57 mg. Jest to wynikiem dość krótkiego czasu ekstrakcji mielonych ziaren, szacowanego na 20-25 sekund. „Mała czarna” przygotowywana w taki sposób jest najbardziej esencjonalna, stąd mylne przekonanie o jej sile działania i zawartości kofeiny. Dla porównania w filiżance kawy rozpuszczalnej jest około 95 mg związku, a w szklance czarnej kawy parzonej aż 120 mg. - Maksymalne stężenie kofeiny we krwi utrzymuje się około godziny, może natomiast działać przez kolejne cztery. Przekroczenie tej dawki  wywołuje negatywne dla organizmu skutki – tzw. „zdenerwowanie kofeinowe”, czyli nerwowość, niepokój, rozdrażnienie – wyjaśnia Joanna Sobyra, ekspert z firmy Segafredo Zanetti Poland.

Warto pamiętać, że kofeinę przyjmujemy nie tylko pijąc kawę. Jej średnia zawartość w szklance zielonej herbaty wynosi 35-75 mg, w przypadku odmiany czarnej jest to nawet 90 mg. Popularne napoje energetyczne, po które sięgamy, aby się pobudzić, zawierają około 32mg kofeiny na 100ml. - Zwróćmy więc uwagę na sumowanie wszystkich tych wartości, bowiem dawka 1000mg kofeiny staje się dla organizmu trująca – dodaje ekspert.





Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.