Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Rozgrzewający zastrzyk energii

Data: 06.02.2015


Choć narciarskie wyjazdy w czasie ferii to dla miłośników zimy czas beztroskiej zabawy, nie powinniśmy w tym okresie zapominać o naszym organizmie. Gruba kurtka czy rękawiczki chronią przed zimnem z zewnątrz, warto jednak zadbać o dodatkowe rozgrzanie w postaci aromatycznych napojów. Co wzmocni nas na stoku?

Jak wynika z przygotowanego przez CBOS raportu „Aktywność fizyczna Polaków”, co dziesiąty ankietowany uprawia sporty zimowe – narciarstwo, jazdę na snowboardzie czy łyżwach. Val Thorens we Francji, włoski Południowy Tyrol, Stubai w Austrii, Jasna na Słowacji czy polski Zieleniec lub Białka Tatrzańska – narciarskie kurorty co roku zachęcają fanów „białego szaleństwa” atrakcyjnymi trasami zjazdowymi, pięknymi krajobrazami i specjałami lokalnej kuchni. Podczas aktywnych ferii nie musimy ich sobie odmawiać - w trakcie godziny jazdy na nartach spalamy średnio od 400 do 600 kcal. Aby skutecznie zregenerować organizm po intensywnych aktywnościach na śniegu, konieczna jest kaloryczna, a jednocześnie lekkostrawna dieta. Dopełnieniem sycących posiłków, bogatych w warzywa, nabiał oraz mięso, będą rozgrzewające napoje. Odpowiednio skomponowane nie tylko pobudzają organizm do wysiłku, ale również wzmacniają naszą odporność.

Kofeinowy zastrzyk pobudzenia
Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami. Zwolennikom słodkich smaków do gustu przypadnie Bicerin – warstwowa kompozycja włoskiego espresso, pitnej czekolady oraz mleka. Propozycja ta uznawana jest za tradycyjny napój narciarskiego regionu Piemont. W alpejskich kurortach największą popularnością cieszy się jednak Bombardino, przygotowywane na bazie ajerkoniaku oraz whisky. W wariacji Calimero, alkohol wzbogacany jest aromatycznym espresso i bitą śmietaną, intensyfikujące jego pobudzające i rozgrzewające właściwości.



Z jakich kawowych napojów słyną inne narciarskie miejscowości? Flagową propozycja zimowych pensjonatów jest kawa po meksykańsku, czyli „mała czarna” z dodatkiem gorzkiej czekolady, likieru kawowego oraz cynamonu. Ze względu na ilość składników i szybkość przygotowania, przepis warto wykorzystać także w domu. 20 gram czekolady posypujemy szczyptą świeżo mielonego cynamonu. Następnie zalewamy ją mocnym espresso i 40 ml likieru kawowego. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Kawa po meksykańsku podawana jest w ceramicznych kubkach z laską cynamonu. Inną ciekawą propozycją jest trójwarstwowa kawa po kapitańsku, składająca się z brandy, espresso i żółtka ukręconego na kogel-mogel. – Wśród propozycji pobudzających napojów dla fanów „białego szaleństwa”, te na bazie kawy wyróżniają nie tylko smak i aromat, ale również pozytywne oddziaływanie na zdrowie – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Rozszerzając naczynia krwionośne, kofeina zwiększa przepływ krwi do serca i mięśni, co ma szczególnie znaczenie w przypadku sportów wymagających dużej wytrzymałości organizmu. Dodatkowo, dzięki blokowaniu receptorów adenozyny, związek ten zmniejsza odczuwalność zakwasów, występujących po intensywnym wysiłku fizycznym – dodaje ekspert.

Nuta słodyczy także dla najmłodszych
Choć godziny spędzone na ośnieżonych stokach to dla maluchów czas beztroskiej zabawy, to właśnie one są najbardziej zagrożone konsekwencjami długotrwałego przebywania w niskiej temperaturze. Rozgrzewającą, a jednocześnie smaczną propozycją, która przypadnie do gustu najmłodszym będzie gorąca czekolada. Aby wzmocnić jej pozytywne działanie, w okresie zimowym jest ona serwowana np.: z bogatą w witaminy pomarańczą. Ciekawym dodatkiem, któremu przypisuje się dobroczynne właściwości jest również chilli. Nawet niewielka, niemająca wpływu na smak napoju porcja przyprawy, jest w stanie rozgrzać narciarzy i snowboardzistów. W połączeniu z korzennym cynamonem, gorąca czekolada może z powodzeniem pełnić funkcję deseru. Cynamon to także dobry dodatek do herbaty. Przygotowując ją dla najmłodszych, warto wybierać mieszanki z dodatkiem trawy cytrynowej. Nie zawierają one teiny, tzw. „herbacianej kofeiny” – stanowią więc bezpieczną propozycję nawet dla kilkulatków.





Zobacz także


Uroda

Czyste piękno

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Zdrowie

Kurkumina - złoty kolor zdrowia

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.