Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Drino Latino - smak egzotycznych drinków

Data: 15.01.2015


Nie trzeba być barmanem z wieloletnią praktyką, by wyczarować naprawdę smaczny i orzeźwiający drink rodem z tropikalnych plaż. Najsłynniejsze koktajle powstawały zazwyczaj przypadkowo- były wynikiem  odważnych eksperymentów gospodarzy wieczoru lub pomyłek barmana.Dziś stanowią nieodłączny element wszelkiego rodzaju imprez- od tych w rodzinnym gronie, po bardziej oficjalne, a ich popularność wciąż rośnie.Nawet James Bond nie pija już słynnego martni- wstrząśniętego, nie mieszanego, ale w najnowszym filmie wybiera...mojito.

"My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in Floridita"


Powiedział kiedyś Ernest Hemingway,ulubiony Jankes Kubańczyków,o którym wciąż mówią Papa-ojczulek.Przez blisko dwadzieścia lat mieszkał w Hawanie i jej okolicach. Był stałym bywalcem miejscowych barów, zaś Kubę uwiecznił jako miejsce akcji kilku swoich utworów, włączając w to opowiadanie "Stary człowiek i morze", za które otrzymał literacką Nagrodę Nobla. Pisarz, który pił wino z Mussolinim,wódkę z rosyjskim ministrem spraw zagranicznych i piwo z niemieckimi anarchistami, najbardziej cenił sobie smak dwóch kubańskich drinków. W  La Bodeguita del Medio sączył ulubione mojito, w El Floridicie do dzisiaj można napić się daiquiri przyrządzanego zgodnie z jego przepisem.




W historii tych drinków legendy pirackie mieszają się z opowieściami czarnych niewolników. Recepturę mojito stworzył pod koniec XVI wieku postrach marynarzy, pirat i korsarz-Richard Drake. Jego smak łagodził trudy pracy Afrykanów z plantacji cukrowniczych. Daiquiri powstało w okolicach Santiago de Cuba, gdzie amerykańscy pracownicy kopalń cyny umilali sobie czas popijając rum z limonką i cukrem.

Do wykonania mojito potrzebne są:
  • 40 ml białego rumu
  • 8-12 listków świeżej mięty(im więcej, tym smaczniej)
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • woda gazowana
  • limonka pocięta w kostkę
  • kruszony lód
  • Miętę, cukier i limonkę wrzucamy do szklanki rozgniatamy tłuczkiem. Zasypujemy kruszonym lodem i zalewamy rumem. Całość mieszamy, dopełniamy wodą. Na koniec dekorujemy gałązką mięty i plastrem limonki.

By zrobić klasyczne daiquiri należy przygotować:

  • 50 ml białego rumu
  • 25 ml syropu cukrowego
  • 25 ml soku z limonki
Całość wlewamy do shakera, wrzucamy kilka kostek lodu. Po wymieszaniu wlewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy plastrem limonki. W wersji Hemingwaya, zwanej Papa Doble, dodajemy podwójną ilość rumu, czyli 100 ml.





Zobacz także


Uroda

Czyste piękno

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLI edycja

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.