Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Drino Latino - smak egzotycznych drinków

Data: 15.01.2015


Nie trzeba być barmanem z wieloletnią praktyką, by wyczarować naprawdę smaczny i orzeźwiający drink rodem z tropikalnych plaż. Najsłynniejsze koktajle powstawały zazwyczaj przypadkowo- były wynikiem  odważnych eksperymentów gospodarzy wieczoru lub pomyłek barmana.Dziś stanowią nieodłączny element wszelkiego rodzaju imprez- od tych w rodzinnym gronie, po bardziej oficjalne, a ich popularność wciąż rośnie.Nawet James Bond nie pija już słynnego martni- wstrząśniętego, nie mieszanego, ale w najnowszym filmie wybiera...mojito.

"My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in Floridita"


Powiedział kiedyś Ernest Hemingway,ulubiony Jankes Kubańczyków,o którym wciąż mówią Papa-ojczulek.Przez blisko dwadzieścia lat mieszkał w Hawanie i jej okolicach. Był stałym bywalcem miejscowych barów, zaś Kubę uwiecznił jako miejsce akcji kilku swoich utworów, włączając w to opowiadanie "Stary człowiek i morze", za które otrzymał literacką Nagrodę Nobla. Pisarz, który pił wino z Mussolinim,wódkę z rosyjskim ministrem spraw zagranicznych i piwo z niemieckimi anarchistami, najbardziej cenił sobie smak dwóch kubańskich drinków. W  La Bodeguita del Medio sączył ulubione mojito, w El Floridicie do dzisiaj można napić się daiquiri przyrządzanego zgodnie z jego przepisem.




W historii tych drinków legendy pirackie mieszają się z opowieściami czarnych niewolników. Recepturę mojito stworzył pod koniec XVI wieku postrach marynarzy, pirat i korsarz-Richard Drake. Jego smak łagodził trudy pracy Afrykanów z plantacji cukrowniczych. Daiquiri powstało w okolicach Santiago de Cuba, gdzie amerykańscy pracownicy kopalń cyny umilali sobie czas popijając rum z limonką i cukrem.

Do wykonania mojito potrzebne są:
  • 40 ml białego rumu
  • 8-12 listków świeżej mięty(im więcej, tym smaczniej)
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • woda gazowana
  • limonka pocięta w kostkę
  • kruszony lód
  • Miętę, cukier i limonkę wrzucamy do szklanki rozgniatamy tłuczkiem. Zasypujemy kruszonym lodem i zalewamy rumem. Całość mieszamy, dopełniamy wodą. Na koniec dekorujemy gałązką mięty i plastrem limonki.

By zrobić klasyczne daiquiri należy przygotować:

  • 50 ml białego rumu
  • 25 ml syropu cukrowego
  • 25 ml soku z limonki
Całość wlewamy do shakera, wrzucamy kilka kostek lodu. Po wymieszaniu wlewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy plastrem limonki. W wersji Hemingwaya, zwanej Papa Doble, dodajemy podwójną ilość rumu, czyli 100 ml.





Zobacz także


Uroda

Rozsądne opalanie

Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Kuchnia

Imprezowy ogórek

Moda

Anna Samków i jej zachwycająca biżuteria


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Biotaniqe


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Biotaniqe

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Lirene









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.