Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Rozgrzewające zupy na chłodne dni

Data: 25.11.2014


W okresie jesienno-zimowym gotujemy więcej zup, ponieważ chcemy rozgrzać się ciepłym, zdrowym posiłkiem. Coraz częściej przyrządzamy kremy np. z dyni, kalafiora czy brokułów. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny, Grzegorz Łapanowski również poleca gorące zupy na chłodne dni.

Powoli zaczynamy myśleć o Świętach i układamy nasze wigilijne menu. Na naszym stole nie może zabraknąć w tym dniu ulubionych zup. Niektórzy przyrządzają zupę rybną, inni barszcz z uszkami lub krokietami z nadzieniem grzybowym, a jaszcze inne osoby preferują zupy grzybowe. Grzegorz Łapanowski podzielił się swoimi recepturami na te tradycyjne zupy, które znajdują się nie tylko na wigilijnych stołach Polaków, ale także rozgrzewają nas w zimne wieczory.

Zupa rybna z pomidorami i imbirem
Składniki:
  • Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka,  karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kawałek imbiru
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka kropel sosu TABASCO®
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Szczypior
  • Kolendra
  • Sól, pieprz
zupa rybna przepis
Wykonanie:
Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do  garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki, opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować i odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem  sojowym Kikkoman, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.





Zobacz także


Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLVI edycja

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze


Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.