Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jedyna dieta, która nie podlega modzie

Data: 28.10.2014


Bez cukru, bez glutenu, bez mięsa – eliminujemy z diety kolejne produkty. Może najwyższy czas, by skupić się na wzbogacaniu jadłospisu? Jest dieta, która nie wyjdzie z mody – chociaż faktycznie zmienia się co sezon. Dlaczego jesień to dobry czas, by naprawdę zadbać o zdrowie i urozmaicić dietę?

Moda dyktuje kolejne pomysły na wymarzoną sylwetkę. Przykładem może być dieta bezglutenowa, która cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, chociaż w USA powoli przechodzi do lamusa. Wszystko wskazuje na to, że duże znaczenie ma również dieta eliminacyjna: według sierpniowych badań CBOS-u wybiera ją co czwarty Polak. Ponad 55 proc. badanych rezygnuje z cukru i słodyczy, a 34 proc. przestaje jeść mięso, odstawia tłuste potrawy i ogranicza jedzenie.

Dieta zmienna jak… natura
Wykluczenie szkodliwych składników pożywienia i niezdrowych posiłków to dobra decyzja, jednak dieta ma być przede wszystkim różnorodna. Tutaj z pomocą przychodzi kalendarz sezonowy i dieta zależna od regionu. Odżywianie  ściśle związane z cyklem przyrody, a nie z modą, opiera się na warzywach i owocach, które w konkretnym czasie daje natura. Koncepcja wywodzi z medycyny chińskiej, natomiast w dzisiejszym świecie zyskuje nowy wymiar. W związku ze sztuczną uprawą roślin i metodami przechowywania oraz przetwarzania żywności, hipermarkety dostarczają tę samą ofertę przez cały rok. Przydatne mogą okazać się badania, które przeprowadzono w Japonii: udowodniono, że sezonowy szpinak zawiera dużo więcej witaminy C niż późniejsze odmiany. Analogicznie, te warzywa, które dojrzewają w słońcu, w Polsce, dostarczają więcej wartości odżywczych w związku z tym, że zbiera się je dopiero, gdy jest na to czas. Dzięki temu mają szansę naturalnie uzyskać soczysty smak. Wyraźnie widać to na przykładzie pomidorów: w lecie i jesieni są wyjątkowo smaczne, aromatyczne. Kolejna ważna informacja: sezonowe owoce i warzywa szybciej trafiają na talerz, ze względu na to, że skraca się czas ich przechowywania. 



Sezonowe jedzenie, zdrowie cały rok
Okazuje się 34 proc. Polaków zmienia sposób odżywiania w związku z problemami zdrowotnymi. Choroby układu krążenia i cukrzyca są częstymi powodami wprowadzania nowej diety. To również konsekwencje dotychczasowego trybu życia, dlatego właśnie warto od razu uporządkować swój jadłospis i zadbać o nowe nawyki żywieniowe. – Dieta oparta o warzywa sezonowe to nowa dawka zdrowia i energii. Najlepiej smakują na surowo, ale jesień to czas ciepłych posiłków, które poprawiają bilans energetyczny, lepiej też wpływają na układ trawienny. Warto więc zmienić również nawyki w kuchni. Pieczenie i gotowanie na parze sprawiają, że warzywa zachowują wartości odżywcze i wpływają korzystnie na organizm. We wrześniu i październiku dobrze sięgnąć po warzywa dyniowate i zacząć myśleć o przetworach, by w zimie mieć stały dostęp do zdrowych, pełnych witamin warzyw. 

Jesienne warzywa na zdrowie:
  • Papryka – zawiera pięć razy więcej witaminy C niż cytryna, przyspiesza spalanie tłuszczu, koi układ nerwowy, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie krwi.
  • Kapusta – jest źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu; jest niskokaloryczna, łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe.
  • Bakłażan – zawiera fosfor, dużo potasu i żelazo, działa oczyszczająco na krew, chroni tętnice i wzmacnia serce, służy diecie dzięki niskiej kaloryczności.
  • Dynia – nie zawiera sodu, pestki są bogate w cynk, mangan, magnez, fosfor, niacynę, poprawiają kondycję skóry, mają właściwości uspokajające.
  • Jarmuż – zawiera wyjątkowo dużo witamin C, K, A i B, jest bogaty w łatwo przyswajalne wapń i żelazo, normuje poziom cukru we krwi oraz działa antynowotworowo.
  • Pomidory – są naturalnym źródłem likopenu, który zapobiega miażdżycy, zawałom serca, działa antynowotworowo.
  • Buraki – są bogate żelazo i kobalt, wpływają korzystnie na stan skóry i włosów, obniżają ciśnienie, poprawiają jakość czerwonych krwinek i wspierają walkę z anemią.

Co trzeci Polak w ciągu ostatniego roku przetestował na sobie dietę. Odchudzanie już jakiś czas temu stało się stylem życia i aż 38 proc. badanych zmienia sposób żywienia, by poprawić swój wygląd. Czas więc przyjrzeć się kalendarzowi sezonowych warzyw i owoców, by na jego podstawie budować świadomie dietę. Jesień to czas prawdziwie warzywny i pachnący owocami, dlatego idealnie komponuje się ze zmianą sposobu odżywiania na zdrowy. Warto posłuchać głosu natury i eliminować z menu tylko to, co faktycznie szkodzi. Dzięki temu dieta może okazać się skuteczna i smaczniejsza – odżywianie sezonowe to sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Alejakobiet.pl
Na podstawie materiałów AMC Polska





Zobacz także


Zdrowie

Jak wspomagać prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych?

Zdrowie

Jamu Jamu znaczy ziołolecznictwo


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Konkurs świąteczny z marką Floslek - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda! - zakończony


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.