Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Idziesz na grzyby? Pamiętaj o tym!

Data: 21.09.2014


Grzyby były już znane i cenione w starożytnej Grecji, a w Egipcie mogli się nimi delektować jedynie faraonowie. Dzisiaj rozkoszuje się nimi cały świat, jednak nigdzie nie ma takiej tradycji grzybobrania jak w Polsce.

Choć grzyby nie zawierają wielu wartości odżywczych, dodadzą smaku każdej potrawie. Kulinarnie najbardziej cenione są trufle, przede wszystkim ze względu na swój unikalny aromat – według smakoszy nie dający się porównać z niczym innym. Niestety, z uwagi na swoje rzadkie występowanie, są to także najdroższe grzyby świata – 10 dag kosztuje około 800 zł. Najpopularniejsze rejony zbiorów trufli to Piemont, Toskania czy Umbria, gdzie do ich zbierania szkoli się psy. W Polsce natomiast grzybiarze najczęściej poszukują kurek, borowików, koźlaków i podgrzybków, wykorzystywanych następnie do przyrządzania wielu dań i sosów.



Na blachę

Zarówno początkujący, jak i doświadczony grzybiarz powinien zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach:  

  • 100% pewność – należy zbierać tylko te gatunki grzybów, co do których mamy całkowitą pewność. Spożycie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne. Początkujący grzybiarze powinni wybierać się w towarzystwie osób doświadczonych lub zabierać atlas grzybów (posiadaczom smartfonów polecamy także aplikację The Mushroom Book).
  • Uważaj na szatana – większość trujących grzybów pod kapeluszem będzie miała blaszki, jednak trzeba szczególnie uważać na trujące grzyby, które udają te jadalne! Jednym z nich jest borowik szatański. Grzyby młode oraz stare mogą również nie wykazywać pewnych cech charakterystycznych, ponieważ mogły się one jeszcze nie rozwinąć lub już zaniknąć.
  • Przechowywanie i obróbka – paradoksalnie jadalne grzyby mogą również okazać się szkodliwe, jeśli nie będziemy przestrzegać pewnych zasad związanych z ich zbieraniem oraz przechowywaniem. Przede wszystkim nie zbierajmy grzybów do plastikowej siatki, ponieważ wytworzyć się mogą w niej szkodliwe toksyny. Dużo lepiej sprawdzi się wiklinowy kosz. Warto też pamiętać o tym, by po powrocie z grzybobrania od razu przystąpić do obróbki i suszenia grzybów, nie czekając aż rozwiną się w nich szkodliwe pleśnie. Zanim pójdziemy na grzyby pamiętajmy również o tym by nie zbierać ich na terenach Parku Narodowego, rezerwatów, obszarów ochrony krajobrazowej oraz nie zbierać gatunków grzybów objętych ochroną.  

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów foodpanda




Zobacz także


Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLVI edycja

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce

Kuchnia

Imprezowy ogórek


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Konkurs CHANTARELLE - wygraj ekskluzywne kosmetyki z nanoplatyną!


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl! Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.