Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Papryka na stół

Data: 09.09.2014


Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych odsłonach. Co więcej, jako jedno z niewielu, nie traci swoich cennych właściwości po przetworzeniu. To doskonały powód, aby na chłodniejsze miesiące przygotować pyszne zapasy. 

Nieco ezgotyczne cayenne, chilaca, jalapeno albo dobrze znane pepperoni, tomato oraz chilli. Na świecie jest blisko 200 odmian papryki. Warzywo pochodzące z Peru, zostało sprowadzone do Europy w XV wieku przez odkrywcę Ameryki. Na szeroką skalę rozpowszechnili je Węgrzy. Papryka, o której mowa, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Świeża dostarcza cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. 

Tradycyjna przystawka 
Papryka marynowana to klasyka w polskiej kuchni. Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań. Ze względów estetycznych najlepiej sprawdza się papryka czerwona, która w największych ilościach dostarcza beta karotenu oraz witaminy C. Jesień jest najlepszym momentem na zrobienie takich przetworów, choćby ze względu na niską cenę. Przepis jest prosty. Paprykę kroimy w cienkie paski i wkładamy do słoików. Do każdego dodajemy po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz po łyżce oleju. Następnie przygotowujemy zalewę. Na około 4 kilogramy papryki do marynaty będziemy potrzebowali: 14 szklanek wody, 3,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru i 10 łyżek soli. Zalewę gotujemy, a później dodajemy do słoików. Na końcu całość pasteryzujemy około 20 minut. Papryka marynowana doskonale sprawdza się jako uzupełnienie potraw, na przykład pieczonych mięs.



Po hiszpańsku 
Żółta papryka stanowi z kolei źródło luteiny i zeaksantyny, które wspomagają wzrok. Ta odmiana jest najważniejszym składnikiem kremowej zupy po hiszpańsku. Do jej przyrządzania będziemy potrzebowali także: czosnek, cebulę, szczypiorek, paprykę chili, pomidory, śmietanę 36% oraz sól i pieprz do smaku. Jak ją przygotować? Paprykę należy pokroić w ćwiartki, a następnie rozłożyć je razem z czosnkiem i cebulą na blachę, wcześniej  wyłożoną aluminiową folią. Warzywa pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie możemy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na kawałki. Następnie do garnka wrzucamy podpieczone warzywa, wraz z sokiem, który pojawił się podczas pieczenia. Kolejno dodajemy pomidory i wcześniej przygotowany bulion. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Aby zupa nabrała kremowej konsystencji, po zagotowaniu poleca się ją zmiksować ze śmietanką. Na końcu danie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Tak przyrządzoną zupę najlepiej podawać z wiejskim chlebem posypanym szczypiorkiem i odrobiną sera. 

Zielona na bogato 
Zielona papryka jest szczególnie polecana kobietom, ponieważ zawiera znaczne ilości kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży oraz witaminę młodości – E.  Papryka faszerowana kaszą gryczaną i szynką to alternatywa na szybki obiad albo typowo jesienną kolację. Do jej przygotowania potrzebne będą: cebula, marchewka, pietruszka, kasza gryczana (jeden woreczek), jajko, sól i pieprz. Na początku paprykę należy umyć, wyczyścić z nasion i przekroić na pół. Cebule zeszklić i dodać do niej startą marchew, a całość dusić przez około 5 minut. Następnie ugotowaną kaszę mieszamy z podduszonymi warzywami, dodajemy surowe jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną pietruszką łączymy z farszem. Wypełniamy nim połówki papryk, a całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Kusi swoim smakiem, kolorami ozdabia potrawy, dodaje sił witalnych, a przede wszystkim pomaga chronić nasze zdrowie. Świetnie sprawdza się jako przystawka oraz dodatek do zup czy sosów. Również sama może być głównym i pysznym daniem, nie tylko latem.  

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Krosagro




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Kuchnia

Mały wielki owoc

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.