Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Paprykowy zawrót głowy

Data: 24.08.2014


Czerwona, zielona czy żółta? Niezależnie, który kolor papryki ci odpowiada, możesz przygotować z niego pyszne danie. Oto nasze propozycje. 

Sałatka z czerwonej papryki i twarogu

Składniki: 5 dużych czerwonych papryk, 4 ząbki czosnku, 30 dag ścisłego twarogu, 2-3ugotowane żółtka, 3 łyżki oleju, łyżka octu winnego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, papryczka chili, 2-3 gałązki natki pietruszki, sól. 

Wykonanie: Papryki układamy na grillu i pieczemy z każdej strony tak długo, aż skórka będzie mocno spieczona, ale nie czarna. Papryki przekładamy na półmisek, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Czosnek drobno kroimy, kruszymy ser i żółtka. Papryki obieramy ze skórki, kroimy w drobne paski lub kostkę, mieszamy z octem, olejem i czosnkiem, posypujemy serem i żółtkami, delikatnie jeszcze raz mieszamy. Dodaj mieloną paprykę i dopraw do smaku solą. 

dania z papryką

Warzywa po prowansalsku

Składniki: 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 3 łyżki oleju, bakłażan, 2 średnie cukinie, 25 dag pomidorów, duża biała cebula, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 200 ml soku pomidorowego, 2 gałązki rozmarynu, 2 gałązki szałwii, 2 gałązki tymianku, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 papryczki chili, paseczki skórki cytrynowej, sól, pieprz.

Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Smażymy przez 5 minut na gorącej oliwie, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i usuwamy skórkę z kawałków papryki. Myjemy bakłażana i cukinię, a następnie kroimy je w plasterki. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Obieramy cebulę i drobną ją siekamy. Podgrzewamy tłuszcz po smażeniu papryki. Wrzuć rozdrobnionego bakłażana, cukinię, pomidory i cebulę. Smażymy przez 5-6 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podlewamy winem i sokiem pomidorowym. Dodajemy kawałki papryki, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie myjemy zioła i siekamy je. Obieramy czosnek i rozgniatamy go z odrobiną soli. Papryczkę chili rozcinamy, usuwamy nasionka, następnie strączek drobno siekamy. Przygotowane przyprawy (zioła, czosnek, chili) dodajemy do duszonych jarzyn. Posypujemy skórką z cytryny. 

Papryka w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 3 duże cebule, łyżka soli. Sos: szklanka wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego, 10 ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy. 

Wykonanie: Z papryk usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w małe kawałki. Cebulę kroimy w plastry. Warzywa solimy i pozostawiamy w oddzielnych naczyniach na kilka godzin. Z wymienionych składników gotujemy sos. Delikatnie odciskamy sok z papryki i cebuli iw rzucamy warzywa do gotującego się sosu. Paprykę z cebulą gotujemy przez ok. 10 minut. Wrzącą papryką napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy. 

Tarta z papryką na francuskim cieście

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 2 czerwone papryki, 2 zielone papryki, żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, kilka gałązek rozmarynu, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz.

Wykonanie: Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy paprykę, chwilę smażymy, aż papryka stanie się lekko szklista, posypujemy posiekanymi ziołami. Paprykę razem z czosnkiem i olejem układamy w okrągłej żaroodpornej formie, posypujemy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy. Przykrywamy nim warzywa, dociskając mocno do brzegów formy. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Tartę wyjmujemy z pieca. Przykrywamy ją dużym płaskim talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry nogami. 

Wieprzowe roladki z papryką

Składniki: zielona papryka, czerwona papryka, 4 plastry miękkiej wieprzowiny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 4 plastry boczku, łyżeczka słodkiej papryki, 3/4 szklanki bulionu, 1/2 szklanki kremówki, 2-3 łyżki maggi, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.
Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w talarki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy koncentratem i 2 łyżeczkami rozgniecionych ziaren pieprzu ziołowego. Przykrywamy boczkiem, obkładamy cebulą i papryką. Zwijamy i obwiązujemy nicią. Roladki smażymy na złoto na oleju. Oprószamy papryką i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 50 minut. Śmietanę gotujemy z resztą pieprzu. Dodajemy maggi.   


Dominika Górtowska




Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty


 





Komentarze

24.08.2014 08:21:44 Ołówek napisał:
Papryka jest rzeczywiście zdrowa, smaczna, ale JAKA dekoracyjna - pięknie potrafi przyozdobić danie.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.