Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Co i jak wrzucić na ruszt?

Data: 10.07.2014


W letnie dni nie ma przyjemniejszego sposobu przyrządzania posiłków niż grill. Jak piec na ruszcie, żeby było zdrowo, smacznie i szybko, radzi nasz ekspert – Halszka Sokołow, dietetyk, opiekun marki Zagrodowy.

Grillowanie to sposób na przygotowanie lekkich i smacznych posiłków. Nie wymaga dodawania tłuszczu, a krótki czas pieczenia sprawia, że w daniach pozostaje wiele składników odżywczych.  Aby było zdrowo, smacznie i wygodnie, trzeba jednak do pieczenia na ruszcie podejść z głową. Jak grillować i nie zwariować? To proste!

Krok pierwszy – pomyśl nim kupisz

Wybór grilla ma znaczenie! Ciężki czy lekki, jednorazowy czy trwały, o dużej  średnicy czy mały piknikowy – od możliwości aż boli głowa. Zanim wybierzesz, zastanów się, jak często i w jakich warunkach grillujesz. Grille gazowe i elektryczne sprawdzą się w małych, przydomowych ogródkach lub na balkonach. Nie wymagają stałego kontrolowania temperatury, a potrawy na nich przygotowywane pozbawione są substancji smolistych, powstających w wyniku kontaktu tłuszczu z rozżarzonym węglem. Dym z grilla węglowego nada natomiast potrawom klasycznego smaku i aromatu, jednak zawiera szkodliwe dioksyny. Jeśli grill ma być niezawodny, warto wybrać żeliwny, ze stali nierdzewnej lub emalii porcelanowej. Na sporadycznie organizowanych piknikach za miastem sprawdzą się grille metalowe lub aluminiowe. Są mniej trwałe od tych żeliwnych, za to - lżejsze i zajmują mniej miejsca.

jak grillować mięso

Krok drugi – lepszy węgiel to smaczniejsze jedzenie


Do palenia wybieraj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Są zdrowsze od drzew iglastych, z których żywica w trakcie spalania wydziela szkodliwe substancje. Chorobotwórcze są też chemiczne podpałki, benzyna, nafta i ropa. Zastąp je naturalnymi odpowiednikami i używaj podpałki tylko wtedy, gdy na ruszcie nie ma potraw.

Gdy dosypujesz węgiel, zdejmij ruszt, a przed każdym grillowaniem - zadbaj o jego czystość. Przypalony tłuszcz, resztki potraw i osad powstały w wyniku kilkukrotnego grillowania są szkodliwe.

Pamiętaj, że dym, który nadaje potrawom aromatu, jednocześnie może zawierać trujące substancje smoliste. Dlatego zawsze używaj aluminiowych tacek do grillowania. Ich perforowana powierzchnia pozwala na gromadzenie się tłuszczu oraz oddziela potrawy od szkodliwych substancji. Stale kontroluj także stan grillowanych produktów – odymione, przypalone, ale też niedopieczone, mają negatywne skutki zdrowotne. Na surowym mięsie znajdują się bakterie, dlatego pamiętaj, by używać innych sztućców do mięsa surowego i tego gotowego już do spożycia.





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Kuchnia

Mały wielki owoc

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.