Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kawowe desery na Dzień Matki

Data: 23.05.2014


Już od stu lat najważniejszymi bohaterkami 26 maja są mamy. Obchodzone od 1914 roku święto to okazja do wyrażenia miłości i wdzięczności poprzez proste gesty. Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które zachwycą mamy będące wielbicielkami kawy.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS, aż 92% Polaków wspomina z dzieciństwa silną więź z mamą. Chętnie konsultowaliśmy z nią nasze plany (75%), prosiliśmy o pomoc, gdy czuliśmy się źle (74%), a nawet zwierzaliśmy się z problemów sercowych (48%). Nic więc dziwnego, że 26 maja chcemy, by poczuła się wyjątkowo.

Najchętniej wybieranymi na tę okazję podarunkami są biżuteria, kwiaty lub wyjście do restauracji. Jak szacuje National Retail Federation, w zeszłym roku Amerykanie na tego typu prezenty wydali ponad 10 miliardów dolarów. Co na to mamy? Według ogólnopolskiego badania serwisu Mamo Pracuj, obok satysfakcjonującej pracy, marzą one o czasie wolnym oraz odpoczynku od obowiązków dnia codziennego. 26 maja jest więc doskonałą okazją do wyręczenia ich w pracach domowych lub przyrządzenia rodzinnego obiadu. Na deser proponujemy kawowe wypieki. Jak je przygotować?

Tiramisu, czyli włoska klasyka

Jedno z najpopularniejszych południowych dań – włoskie tiramisu, już na stałe zagościło na polskich stołach. Nasączony kawą oraz aromatycznym alkoholem biszkopt, przykryty kremową warstwą serka mascarpone to obowiązkowa baza, występująca we wszystkich wariantach tego deseru. Przez Włochów określany jest mianem semifreddo, co oznacza, że pomimo podawania na zimno, nie dopuszcza się do jego pełnego zmrożenia.



Choć ogromna popularność tiramisu doprowadziła do modyfikacji oryginalnego przepisu, niezmiennie kluczową kwestią przy jego przygotowywaniu jest dobór odpowiednich składników. W przypadku dodawanego alkoholu, oryginalnie używane wino Marsala zastępowane jest coraz częściej likierem, ciemnym rumem lub brandy. – Decydując się na wykorzystanie mocniejszego trunku, warto dopasować go do użytego gatunku kawy. Wsiąkając w biszkopt, tworzą bowiem intensywną mieszankę aromatów – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Ze słodszymi alkoholami dobrze komponować będą się mieszanki z przewagą Arabiki, mocno wytrawne trunki warto zbalansować Robustą. W oby przypadkach, by osiągnąć pełnię aromatu, warto zaparzyć dodawane do tiramisu espresso w kafetierze. – dodaje.





Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Creme brulee dla cery

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny


 





Komentarze

25.05.2014 11:21:15 MangoMania napisał:
Tiramisu to przepyszny deser oczywiście odpowiednio zrobiony:)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.