Strona główna Aktualności Tego nie wiedzieliście o pizzy

Tego nie wiedzieliście o pizzy

przez admin
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizzę wyróżnia to, że jest znana na całym świecie. Zajadają się nią ludzie od Europy po Stany Zjednoczone. Oto kilka ciekawostek związanych z tym przysmakiem.
  • Sama jej nazwa swój początek odnajduje w słowie „picea”, co oznacza wypiekany bochen chleba. Faktycznie podkład pod dodatki składa się z mąki, wody, drożdży, odrobiny oleju, cukru, soli, innych wymyślnych składników, które są chronione w przeważającej części przez najlepsze pizzerie świata.
  • Popularna Margherita pochodzi od spotkania królowej Włoch z neapolitańskim piekarzem, który kreatywnie zasygnalizował na placku barwy narodowe, nadając zupełnie nowy wymiar potrawie. Użył sera mozzarella, bazylii, pomidorów. To podstawa pod ten wybitny rodzaj pizzy.
  • Około dziewięć tysięcy złotych kosztowała najdroższa na świecie pizza, zawierająca takie składniki jak złoto i inne prawie niedostępne na rynku produkty. 
  • Jeden z najlepszych pizzerów świata potrafi stworzyć pełne ciasto w mniej niż cztery minuty. Taki ktoś przydałby się w każdym lokalu gastronomicznym. 
  • Rodzajów pizzy jest cała masa, jednak do klasyki zalicza się Margherita, Marinara, pizza serowa (formaggi). Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu i nieprzerwanie działa do czasów współczesnych. Wcześniej posiłek podawano na ulicach, bez strukturyzacji przepisów. 
  • Aby otworzyć pizzerię we Włoszech należy charakteryzować się wykształceniem, przejściem wielu kursów technicznych, spełnieniem mnóstwa formalności. W Polsce natomiast każdy może wejść do biznesu. Wystarczy jedynie kapitał. 
  • Pizzę, tylko w innym formacie jedli już Grecy, czy Rzymianie, jednak dopiero import pomidorów i tworzony z nich sos nadał faktycznej klasy ciastu. Zachwycało swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. 
  • Podobno dla koneserów pizzy obrazą jest jej jedzenie sztućcami. Najlepiej lekko zwinąć kawałek i przytrzymać ręką w serwetce. 
  • Komisja Europejska od 2009 chroni przepis na pizzę typowo neapolitańską. 
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej