Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Tego nie wiedzieliście o pizzy

Data: 09.02.2014


9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizzę wyróżnia to, że jest znana na całym świecie. Zajadają się nią ludzie od Europy po Stany Zjednoczone. Oto kilka ciekawostek związanych z tym przysmakiem.
  • Sama jej nazwa swój początek odnajduje w słowie „picea”, co oznacza wypiekany bochen chleba. Faktycznie podkład pod dodatki składa się z mąki, wody, drożdży, odrobiny oleju, cukru, soli, innych wymyślnych składników, które są chronione w przeważającej części przez najlepsze pizzerie świata.
  • Popularna Margherita pochodzi od spotkania królowej Włoch z neapolitańskim piekarzem, który kreatywnie zasygnalizował na placku barwy narodowe, nadając zupełnie nowy wymiar potrawie. Użył sera mozzarella, bazylii, pomidorów. To podstawa pod ten wybitny rodzaj pizzy.

  • Około dziewięć tysięcy złotych kosztowała najdroższa na świecie pizza, zawierająca takie składniki jak złoto i inne prawie niedostępne na rynku produkty. 
  • Jeden z najlepszych pizzerów świata potrafi stworzyć pełne ciasto w mniej niż cztery minuty. Taki ktoś przydałby się w każdym lokalu gastronomicznym. 
  • Rodzajów pizzy jest cała masa, jednak do klasyki zalicza się Margherita, Marinara, pizza serowa (formaggi). Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu i nieprzerwanie działa do czasów współczesnych. Wcześniej posiłek podawano na ulicach, bez strukturyzacji przepisów. 
  • Aby otworzyć pizzerię we Włoszech należy charakteryzować się wykształceniem, przejściem wielu kursów technicznych, spełnieniem mnóstwa formalności. W Polsce natomiast każdy może wejść do biznesu. Wystarczy jedynie kapitał. 
  • Pizzę, tylko w innym formacie jedli już Grecy, czy Rzymianie, jednak dopiero import pomidorów i tworzony z nich sos nadał faktycznej klasy ciastu. Zachwycało swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. 
  • Podobno dla koneserów pizzy obrazą jest jej jedzenie sztućcami. Najlepiej lekko zwinąć kawałek i przytrzymać ręką w serwetce. 
  • Komisja Europejska od 2009 chroni przepis na pizzę typowo neapolitańską. 

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Uroda

Rozsądne opalanie

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.