Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sztuka przyprawiania

Data: 27.01.2014


Zioła i przyprawy tracą swój aromat i wiele ze swoich właściwości jeśli są źle przechowywane i postępuje się z nimi nieprawidłowo. Pamiętajmy więc o traktowaniu ich z szacunkiem…

Suszone zioła kupujmy w małych ilościach i przechowujmy je w pojemniczkach nieprzepuszczających światła. Podobnie z przyprawami w postaci nasion – nie mielmy ich i nie kupujmy „na zapas”, trzymajmy je w szczelnych opakowaniach.

Warto też samodzielnie zioła ususzyć. Można je potem przechowywać 6 do 12 miesięcy, potem zwietrzeją i stracą smak. Należy je zebrać przed kwitnieniem (inaczej stracą smak), w pochmurny i suchy dzień. Zioła o małych liściach (estragon, tymianek) wiążemy w pęczki i podwieszamy w suchym, ciepłym miejscu. Zioła o większych liściach (mięta, liście laurowe) suszymy w piekarniku przez 2 do 3 godziny, w najniższej temperaturze, przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Zioła świeże należy zużyć jak najszybciej (chyba że je trzymamy w doniczce), a jeśli mamy zamiar je chwilkę przechować, umyjmy je w bardzo zimnej wodzie, następnie osuszmy i obetnijmy im końce łodyżek. Tak przygotowane trzeba włożyć do wyłożonych mokrą bibułą, zakręcanych słoiczków. W ten sposób zachowają świeżość jeszcze przez 8 do 10 dni. Można je też zamarynować w oliwie lub oleju, po uprzednim ich umyciu i pokrojeniu. Dobrym sposobem jest również zamrażanie w folii aluminiowej - choć mocno ściemnieją, nie zmienią swoich właściwości.

Przyprawy w postaci nasion, takie jak jałowiec, gorczyca, kmin rzymski, ziele angielskie itp. rozdrabniamy tuż przed użyciem – w moździerzu lub w młynku. 

Przyprawy niezmielone, w postaci nasion, można gotować w całości w potrawie. Zmielone natomiast dodajemy tuż przed końcem gotowania (suszone zioła – 10 minut przed końcem, wtedy rozwiną w pełni swój aromat). Zioła świeża prawie zawsze dodajemy po ugotowaniu, choć czasem używa się całego pęczka aby nadać smaku wywarowi, wtedy gotuje się go w całości. Jednak najczęściej stosowane są „na surowo”. Aby najlepiej wydobyć ich aromat trzeba je pokroić tuż przed użyciem, a do sałaty można pokroić troszkę wcześniej i zalać oliwą, która przejdzie ich smakiem.

Przypraw należy używać ostrożnie, najlepiej dosypując po szczypcie i kosztując. Lepiej dać mniej i dodać do smaku, niż dać zbyt dużo i „przedobrzyć”. Powinny one podkreślić smak potrawy a nie zagłuszyć go. Jednoznaczne określenie ilości danej przyprawy w jakimś daniu jest niemożliwe – zależy od wielkości potrawy, proporcji składników, no i przede wszystkim od indywidualnych upodobań. Na pewno ważne jest zastanowienie się nad tym, jaki efekt chcemy osiągnąć. Nie dodawajmy wszystkich przypraw od razu, lecz stopniowo, co jakiś czas próbując. I – co ważne – zawsze są sposoby na uratowanie smaku potrawy. Zbyt pikantny ratujemy śmietanką lub serem, a zbyt kwaśny na przykład miodem. I pamiętajmy o tym, że przyprawy muszą się przegryźć i wiele z nich działa z opóźnieniem, jak na przykład czarny pieprz.


Agnieszka Rachwał





Zobacz także


Uroda

Podarunkowa terapia

Uroda

Złoto, które upiększa

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta


 





Komentarze

05.02.2014 13:46:42 bresto napisał:
To prawda, odpowiednio dobrane i skomponowane zioła z najprostszej potrawy mogą uczynić wykwintne danie!

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.