Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak wybrać dobre pieczywo?


Data: 20.01.2014


Pieczywo, to produkt, który praktycznie każdy z nas jada na co dzień - wybierajmy to o wysokiej wartości odżywczej i bez zbędnych dodatków.

Pieczywo z pełnego ziarna

Dietetycy są pewni, że najbardziej wartościowe jest pieczywo z pełnego ziarna. Dostarcza najwięcej składników odżywczych i błonnika pokarmowego, a węglowodany z niego pochodzące są wchłanianie wolniej, niż z pieczywa oczyszczonego, dzięki czemu nie podnoszą tak szybko stężenia glukozy we krwi. Niestety, wielu producentów, aby zmylić konsumenta co do wartości swojego produktu, dodaje do pieczywa barwniki (np. karmel), aby było ciemniejsze i przez to sprawiało wrażenie pieczywa pełnoziarnistego. Możemy jednak bardzo łatwo sprawdzić, czy z takim „oszustwem” mamy do czynienia poprzez czytanie etykiet ( w przypadku pieczywa paczkowanego).  Dobre pieczywo, w swoim składzie powinno zawierać jedynie drożdże, sól, zakwas i mąkę. 

Natomiast w przypadku pieczywa, które sprzedawane jest pojedynczo, np. bułki zawartość ewentualnych barwników możemy ocenić przez dokładną obserwację koloru. Pieczywo zabarwione sztucznie ma jednolitą barwę, brązowawą, natomiast w pieczywie pełnoziarnistym widać jaśniejsze fragmenty, jego kolor nie jest jednolity, co wynika z obecności ziaren zboża. 

Dodatkowo, aby dostarczyć sobie jeszcze większej ilości cennych składników odżywczych, możemy wybrać pieczywo z dodatkiem nasion słonecznika, sezamu, dyni, siemienia lnianego, czy soi. Na rynku mamy szeroki asortyment tego typu wyrobów, które dzięki tym dodatkom zawierają korzystnie działające nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, cynk, selen i inne substancje.

jak wybrać dobre pieczywo?

Jeśli nie tolerujesz pełnoziarnistego pieczywa

Są osoby, które nie tolerują pieczywa z pełnego ziarna, gdyż wywołuje u nich nieprzyjemne objawy, jak bóle brzucha, czy wzdęcia. Powinni oni wybierać pieczywo typu graham. Jest delikatniejsze dla przewodu pokarmowego, a ma większą wartość odżywczą, niż pieczywo jasne. Ten typ pieczywa można podawać również dzieciom do 3 r. ż, których przewód pokarmowy jest jeszcze zbyt wrażliwy na „cięższe” pieczywo pełnoziarniste.

Pieczywo pszenne, jasne

Pieczywo jasne, pszenne, np. bułki kajzerki, czy chleb zwykły są najuboższe w składniki odżywcze i błonnik. Jednak tego typu wyroby są najlepszym wyborem dla osób z chorobami przewodu pokarmowego (stany zapalne, wrzody, nadżerki) oraz dla osób, które ze względu na stan zdrowia wymagają stosowania diety lekkostrawnej. Są również odpowiednie dla małych dzieci.  Nie jest ono natomiast polecane osobom otyłym, z cukrzycą, czy chorobami serca i naczyń krwionośnych, gdyż dostarcza mało składników przyczyniających się do poprawy stanu zdrowia tych chorych.

Pieczywo dla osób z celiakią

Chorzy na celiakię, czyli nietolerancję glutenu powinni wybierać specjalne pieczywo bezglutenowe. Aby być pewnym, że chleb nie zawiera tego białka należy szukać na etykiecie oznaczenia, informującego o tym, że produkt rzeczywiście jest bezglutenowy. Takie wyroby można bez problemu znaleźć w sklepach przeznaczonych dla chorych na celiakię.

Wybór pieczywa powinien więc zależeć od stanu zdrowia (choroby przewodu pokarmowego, alergie na składnik pieczywa) i samopoczuciu po spożyciu danego rodzaju (wzdęcia, bóle brzucha). Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie różnych rodzajów chleba. Wówczas wzbogacimy naszą dietę w więcej składników witamin i składników mineralnych.

 

Justyna Jessa, dietetyk


 





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała


 





Komentarze

24.01.2014 08:34:18 bresto napisał:
W ciąży miałam cukrzycę ciężarnych i musiałam unikać białego pieczywa. Idąc kiedyś do lekarza byłam już bardzo głodna i bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w przydrożnej budce "obwarzanki pełnoziarniste" (rzecz dzieje się w Krakowie). I jeszcze bardziej się wściekłam (to odpowiednio mocne słowo), gdy się okazało, że tak naprawdę było to gładkie, jasne ciasto, tylko zafarbowane na brązowo...

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.