Strona główna Aktualności Pyszna podróż – dania kuchni azjatyckiej

Pyszna podróż – dania kuchni azjatyckiej

przez admin

Marzy ci się wyprawa w dalekie kraje? My wybraliśmy się w podróż do Azji. Wprawdzie tylko w podróż kulinarną, ale za to jaką pyszną! 

Sushi

Składniki: 10 arkuszy wodorostów nori, 2 szklanki ryżu do sushi, 2 szklanki wody, obrany i pokrojony w paski ogórek. Zalewa: 1/3 szklanki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli. Dodatki: marynowany imbir, wasabi, sos sojowy. 

Wykonanie: Ryż gotujemy i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W rondelku podgrzewamy zalewę tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a następnie mieszamy ją z przestudzonym ryżem. Arkusz nori układamy na macie. Jedną rękę zwilżamy w wodzie z odrobiną octu ryżowego, drugą pozostawiamy suchą. Rozkładamy warstwę ryżu, zostawiając około 2,5 cm luzu na dalszym końcu. Palcem rozsmarowujemy odrobinę wasabi, a następnie układamy pozostałe składniki. Unosimy matę i ściśle okręcamy nadzienie. Nadajemy okrągły lub kwadratowy kształt. Kroimy ostrym, zwilżonym wodą nożem na 6-8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem. 


Azjatycka sałatka z makaronem

Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, łyżka oleju sezamowego, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków (anyż, goździki, cynamon, pieprz syczuański, kozieradka), 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, szklanka posiekanej czerwonej kapusty, szklanka startej marchewki, pokrojona w paski czerwona papryka, 1/2 szklanki pokrojonej w półplasterki zielonej cebulki, szklanka świeżego groszku (może być również mrożony), 240 g orzeszków ziemnych, 2 łyżki prażonego sezamu. 

Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, przyprawę pięciu smaków, płatki czerwonej papryki i czosnek. Polewamy makaron połową zalewy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W dużej misce łączymy makaron z warzywami i drugą połową zalewy. 

Azjatyckie rollsy

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek, pokrojona w kostkę czerwona papryka, pokrojona w słupki cukinia, pokrojona w słupki marchewka, pokrojony w słupki por, 150 g pokrojonych w kostkę pieczarek, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz, papier ryżowy, 8 łyżek stopionego masła.
Wykonanie: Oliwę podgrzewamy na patelni. Wszystkie warzywa i czosnek smażymy na średnim ogniu przez około 7-10 minut. Doprawiamy solą i osączamy z tłuszczu. Rozkładamy papier ryżowy i smarujemy go roztopionym masłem. Nakładamy warzywa i zwijamy w rulon, zaginając brzegi papieru do środka. Rollsy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy chili. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.  

Brokułowe Stir Fry

Składniki: 2 szklanki różyczek brokułów, 4 duże jajka, 2 łyżki wody, łyżka mielonego imbiru, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 4 szklanki długoziarnistego ryżu, 1/4 szklanki startej marchewki, 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki sosu rybnego, 1/4 szklanki pokrojonej w plasterki szalotki, olej warzywny, pieprz. 
Wykonanie: Do małej miseczki wlewamy wodę i jajka. Energicznie mieszamy, by składniki się połączyły. Do woka wlewamy olej warzywny, a gdy się podgrzeje dodajemy brokuły, marchewkę, czosnek, imbir, olej sezamowy, sól, pieprz i smażymy na najwyższym ogniu przez około 2 minuty. Wlewamy roztrzepane jajka, smażymy by się ścięły, a następnie dodajemy ryż i gotujemy całość jeszcze przez około 3 minuty. Przekładamy danie do naczynia, skrapiamy sosem rybnym, mieszamy i posypujemy szalotką. 

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej