Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Korzenny smak Świąt


Data: 19.12.2013


Piwo to wierny towarzysz polskiej tradycji kulinarnej praktycznie od zawsze. Jest częstym i popularnym dodatkiem do posiłków i przekąsek, ale stanowi również ważny składnik przepisów - szczególnie zimą. W mroźny i świąteczny klimat idealnie wpisują się miodowe, korzenne, ciemne, a także karmelowe piwa, które można ciekawie wykorzystać w kuchni. Jak? Przekonajcie się!

Piwo od kuchni...

Boże Narodzenie jest doskonałym pretekstem, by trochę pofantazjować w kuchni i jednocześnie sprawić radość bliskim. Goście na pewno będą mile zaskoczeni, gdy tradycyjne i choć lubiane, to jednak przewidywalne, potrawy świąteczne pojawią się na talerzach w nowej, piwnej odsłonie. Zanim zabierzemy się za gotowanie warto zdobyć podstawową wiedzę o tym, jakimi zasadami powinniśmy się kierować wykorzystując podczas kulinarnych podbojów. Naturalna goryczka charakterystyczna dla tego trunku, niezależnie od tego czy mówimy o ciemnym czy jasnym piwie, apetycznie współgra ze słodkimi warzywami, jak cebula, marchew, kapusta czy kukurydza, ale również pasuje do różnego rodzaju mięs i potraw rybnych.



Po pierwsze, czy raczej na pierwsze... zupa! Piwa są bardzo różnorodne, a co za tym idzie - dają wiele możliwości kulinarnych. Zwolennicy ciemnego trunku mogą spróbować swoich sił wykorzystując korzenne lub karmelowe piwo jako składnik zupy serowej, pieczarkowej, cebulowej, czy gulaszowej. Z zupą piwną dobrze komponują się grzanki i jajka, ale również śmietana, twaróg, słodkie warzywa czy tłuste sery, jak na przykład Camembert czy Brie.

Po drugie, im dłużej gotujemy piwo, tym jego aromat staje się mocniejszy, a więc bardziej wyczuwalny w smaku całej potrawy. Co w takim razie zrobić, gdy przepis przewiduje długi czas gotowania? Odpowiedź jest bardzo prosta - wybrać piwo z mniejszą zawartością alkoholu.

Również potrawy mięsne zyskują na smaku i oryginalności, jeśli w przepisie uwzględnimy piwo. Mięso wieprzowe gotowane w chmielowym trunku staje się delikatniejsze i bardziej soczyste. Karkówka, golonka, żeberka, czy stek zyskują silny aromat, jeśli spędzą co najmniej 2-3 godziny w marynacie z jasnego piwa i przypraw. Wołowina smacznie komponuje się z piwem oraz sokiem z cytryny lub octem winnym. Ciekawym pomysłem dla wielbicieli drobiu jest tak zwany "pijany kurczak", czyli drób pieczony po nadzianiu go na do połowy pełną puszkę piwa. Dzięki takiemu zabiegowi mięso staje się aromatyczne, soczyste i jednocześnie bardzo delikatne. Głębią wyjątkowego smaku zaskoczy również kurczak duszony w szampanie i mieszance piw ciemnych.





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Kuchnia

Szparagowe love z orzechami

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.