Strona główna Aktualności Smaki jesieni z temperamentem

Smaki jesieni z temperamentem

przez admin

Jesień w kuchni kojarzy się z rozgrzewającą magią warzywnych zapiekanek, wspaniałym zapachem jesiennych zup i aromatem lasu przyniesionym w koszu pełnym grzybów. Mimo, iż temperatura systematycznie spada, nie powinniśmy się zrażać i do końca korzystać z dobrodziejstw tej pory roku. Odkrywajmy nowe smaki i aromaty, przygotowując się do nadejścia zimy.

Pierwszą oznaką nadchodzącej jesieni są grzyby. Polskie lasy słyną z bogactwa wielu gatunków, jednak najbardziej cenione są borowiki szlachetne i kurki. Te popularne w rodzimej kuchni grzyby są źródłem białka, wapnia,  żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Równie dużo wartości odżywczych mają boczniaki. Na tle innych gatunków wyróżnia je szereg właściwości leczniczych: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także podnoszą odporność. Kulinarnie grzyby świetnie sprawdzają się we wszelkich sosach do pieczonych mięs, jako dodatki do ryżu, kasz i makaronów a także aksamitnych kremów i zup.

jesienne danie

Kiedy brakuje nam pomysłu na obiad najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się na targ warzywny. Naszym oczom ukażą się wspaniałe, duże główki kalafiorów (warto wypróbować egzotycznie wyglądające romanesco), pękate dynie czy ciemnozielone cukinie. To warzywa, którymi natura najobficiej obdarza nas jesienią. Są również niezwykle wdzięcznym produktem w kuchni – można je przygotowywać na wiele sposobów: gotować, smażyć, piec, marynować, a nawet jeść na surowo. Kolejnym ich plusem, są niezliczone ilości minerałów takich jak fosfor, magnez, wapń czy cynk, które dadzą naszemu organizmowi to, co najpotrzebniejsze gdy tracimy odporność a pogoda jest wyjątkowo nieprzewidywalna.

Doskonałym pomysłem na jesienne obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Składniki wystarczy pokroić, doprawić, ułożyć w odpowiednim naczyniu i voila – robi się „samo”. Co najważniejsze, w takiej zapiekance sprawdzi się niemal każde warzywo. Kwaskowate pomidory, różnokolorowa papryka i boczniaki z dodatkiem kremowego beszamelu, makaronu i odrobiną żółtego sera połączą się w pożywny posiłek dla całej rodziny. „W jesiennych daniach szczególnie sprawdzi się najostrzejszy wariant sosów TABASCO®, powstający z piekielnie ostrej papryki Habanero. Mimo wyrazistego smaku, czuć delikatną nutę słodyczy mango i papai,  które zostały dodane do pozostałych, już tradycyjnych składników. Ten lekko słodki aromat podkreśli smak pieczonych warzyw i mięs, a kapsaicyna zawarta w paprykach chilli dodatkowo rozgrzeje w chłodne wieczory” – podpowiada Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i oddany amator sezonowych smaków.

Przykładowe przepisy na bazie jesiennych produktów:

Bakłażany faszerowane

2  bakłażany
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
 1 średnia cebula
Kilka łyżek pasty pomidorowej
Kilka kropel TABASCO® Habanero
2 duże pomidor
1 puszka ciecierzycy
2-3 ząbki czosnku
Sos sojowy Kikkoman
Olej
Czarny pieprz
Sól
Kilka gałązek  trybuli lub kolendry

Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić  na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawić warstwę ok. 1 cm przy skórce. Delikatnie posolić  i odstawić na kilka minut (pozbawimy go wówczas goryczki).  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Ciecierzycę osączyć i wrzucić do mięsa. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dołożyć jeszcze kilka łyżek pasty pomidorowej oraz kilka kropel TABASCO® i dokładnie wymieszać. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić czarnym pieprzem i sosem sojowym.  Mięsnym farszem wypełnić połówki bakłażanów. Wstawić  do nagrzanego piekarnika (180 stopni) piec około pół godziny. Przed podaniem każda porcję posypać posiekaną trybulą lub kolendrą.

Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami
Garść rukoli
1 mała czerwona cebula
Kilka boczniaków
Kilka średnich pieczarek
1 duży pomidor
Kilkanaście prażonych orzechów laskowych
Kilka listków purpurowej bazylii

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki  wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Sos :
2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
10 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
Kilka kropel sosu TABASCO® czosnkowego

Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, TABASCO® i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej