Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Skarby morza na talerzu

Data: 18.07.2013


Owoce morza to wciąż kontrowersyjne danie. Coś jednak musi być w nich wyjątkowego, skoro na świecie robią taką furorę i zyskują coraz szczerszą rzeszę oddanych miłośników. Jeśli więc tradycyjna kuchnia wydaje się nużąca, odważ się i wyrusz na kulinarną przygodę z owocami morza.

Wbrew popularnej opinii, przygotowanie dania z owoców morza nie jest zadaniem trudnym, szczególnie dziś, kiedy owoce morza bez problemu można kupić w hipermarkecie, a Internet dostarcza nam licznych przepisów. Najpopularniejsze są krewetki  i choć są mniejszym rarytasem niż homary, langusty czy ostrygi, zajmują wysoką pozycję w morskim menu. Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie. Im dalej jednak od miejsca połowów, tym stają się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw, a ich cena rośnie.

Można je jeść na surowo - wtedy są najsmaczniejsze, albo zjeść tuż po ugotowaniu. Krewetki zamrożone należy ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotującą się wodą lub na chwile zanurzyć we wrzątku. Ważne by pamiętać, że obróbka cieplna powinna być krótka i trwać ok. 3-5 minut, bo zbyt długo gotowane (bądź duszone) stają się nieprzyjemnie twarde i suche. Delikatny smak różowych krewetek świetnie podkreśli sok z cytryny, wyraźna bazylia, estragon, pachnący tymianek czy charakterystyczna kolendra. Można dodać również świeżego czosnku lub szczyptę sproszkowanego imbiru. „Krewetki wyśmienicie smakują ze specjalnym sosem, powstającym po połączeniu majonezu, odrobiny aromatycznej whisky i pikantnego TABASCO®. Ich mięso jest bardzo subtelne w smaku zatem warto dodać im nieco charakteru” – wyjaśnia Grzegorz Łapanowski, znany kucharz.



Polacy coraz chętniej wybierają również dania z muli, inaczej nazywanych omułkami lub małżami. Dawniej było to pospolite danie rybaków, obecnie traktowane jest jako rarytas. Niektórym przygotowanie posiłku z małży kojarzy się z wielką sztuką kulinarną. Tymczasem to nic trudnego a gotowanie zajmuje kilka minut. Wyzwaniem jest prawidłowe doprawienie muli i wybranie tych, które nadają się do przyrządzenia posiłku.




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLI edycja

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków BIOVAX Opuntia Oil&Mango

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.