Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak dobrze wybrać mięso?


Data: 17.06.2013


Jak wiele razy zdarzyło ci się przygotować obiad, z którego nie byłaś zadowolona? Często nie jest to wina nieodpowiedniego przyprawienia potrawy, ale wyboru mięsa.

Od tego, czy dobrze wybierzemy mięso zależy, czy potrawa będzie smaczna i zdrowa, czy wręcz przeciwnie. Czym się więc sugerować przy jego wyborze i jak nie dać się wpuścić w pułapkę producentowi?

Szynka – dobra szynka w składzie musi mieć około 90% mięsa i posiadać różowy, ale niejednolity kolor. Nie powinna mieć brązowawego ani sinego odcienia. Jej zapach powinien być neutralny. Jeżeli wyczuwamy, że szynka pachnie inaczej lub po dniu trzymania w lodówce puszcza wodę, oznacza to, że nie jest świeża i może być zakażona bakteriami. Jeżeli w składzie widzimy zawartość mięsa poniżej 90% oznacza to, że producent dodał różne dodatki, jak woda, lecytynę sojową, karagen, czy błonnik w celu zwiększenia objętości wędliny ( zazwyczaj jest to opisane na etykiecie jako „produkt wysokowydajny”). Jakość takiej szynki jest niska.



Mięso mielone – niestety zazwyczaj producenci do takiego wyrobu wykorzystują gorsze gatunki lub niewykorzystane fragmenty różnych mięs. Dlatego najlepiej zrezygnować niego i kupować mięso w kawałku, a następnie samodzielnie mielić je w domu. Jeśli natomiast z jakichś powodów nie możemy sobie na to pozwolić, wybierajmy mięsa o różowawym odcieniu (nie brunatne), najlepiej drobiowe lub drobiowo-wołowe o neutralnym zapachu.

Mięso drobiowe - powinno być jędrne, posiadać neutralny zapach i jasną (ale też niezbyt bladą) barwę. Jeżeli ma kwaśnawą woń, to znaczy, że jest nieświeże. Pakowane próżniowo najdłużej zachowuje świeżość, jednak zawsze należy zwracać uwagę na datę ważności.

Pamiętajmy, że najzdrowsze są chude gatunki mięs: indyk, kurczak, chuda cielęcina. Mięsa czerwone (wieprzowina, wołowina) powinno się spożywać sporadycznie, gdyż zawierają dużo niekorzystnych tłuszczów nasyconych. Mięso po naciśnięciu palcem powinno szybko wracać do pierwotnego kształtu. Nie może być połyskujące, lepkie ani zabarwione na ciemno. Powinno wyglądać na soczyste i mieć widoczne włókna mięśniowe oraz spójną konsystencję. Warto przy ladzie poprosić sprzedawcę, aby pokazał nam dany kawałek mięsa z bliska, gdyż światło, którym oświetla się wyroby może fałszować ich prawdziwe zabarwienie.

Zatem wybierając się po mięso następnym razem, przyjrzyjmy się mu bacznie przed zakupem, biorąc pod uwagę wszystko, co da się ocenić zmysłami – barwę, zapach, miękkość, sprężystość oraz konsystencję.

Justyna Jessa, dietetyk





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXIV edycja

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.