Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Koniak i jego cudowne właściwości

Data: 16.06.2013


Koniak jest najdroższym alkoholem na świecie. Jedna butelka może kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych.

Już dawno temu koniak polecany był w chwilach zasłabnięć, omdleń czy duszności. Złoty trunek przyspiesza akcję serca, obniża ciśnienie, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi. Woń fiołków, wanilii, jagód i miodu pomoże złagodzić stresy, a szczególnie wieczorem sprzyjać będzie odprężeniu. Co więcej, jest to jeden z niewielu alkoholi, który zamiast alkoholizowania społeczeństwa wnosi nawyk degustowania. To między innymi dlatego ich koneserzy to między innymi głowy największych państw świata.

Geneza

Swoje początki koniak ma w rejonach Cognac i Jarnac, gdzie początkowo wydobywano sól oraz wino. Owo wino miało na tyle niską zawartość alkoholu i było na tyle kwaśne, że nie nadawało się do transportu morskiego. Wówczas to zrodził się pomysł destylowania wina. Tak powstało brandy. Przez długi czas sprzedawano ogromne ilości wina w takiej właśnie postaci, Smak zbliżony do dzisiejszego koniaku osiągnięto znacznie później dopiero po powtórnej destylacji, która uwydatniła smak i moc trunku.



Jaki rocznik?

Koniak stanowi połączenie bardzo wielu nut smakowych i aromatów. Na cudowny smak składają się dziesiątki połączeń najróżniejszych roczników, z których najmłodszy ma trzy, cztery lata. O wieku oraz gatunku koniaku możesz przekonać się, odczytując liczbę gwiazdek na opakowaniu. Im mniej ich - tym wino jest młodsze i bardziej cierpkie. Młody koniak rozpoznasz również po ostrym, chropowatym smaku.  

Koniak z beczki

Aromat, kolor oraz uzdrawiająca moc koniaku to przede wszystkim zasługa dębowych beczek, w których jest przechowywany. Drewno na beczki to stuletnie drzewa, których jeden metr sześcienny kosztuje nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Jak przechowywać? Jak podawać?

Zasady przechowywania koniaku z pewnością warto znać. Ich stosowanie pozwoli zachować autentyczny smak oraz zapach trunku, nie narażając go na działanie jakichkolwiek czynników zewnętrznych. I tak, przechowując koniak, pamiętaj o tym, aby butelka stała pionowo. Korek absolutnie nie powinien dotykać trunku. Ważna jest także temperatura przechowywania  oraz podawania koniaku - jest to temperatura 20 st. C. Czy wiedziałaś, że koniak smakuje najlepiej między godziną 11 a 17? Wówczas to podobno najlepiej degustować ten złoty trunek.

Patrycja Bednarek





Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Zdrowie

Zapalenie zatok - co robić, by trwało jak najkrócej?

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.