Decyzja o rozpoczęciu odchudzania zwykle wiąże się z rezygnacją z ulubionych dań i wykluczeniu pewnych grup produktów. Często jednak zapominamy, że prawidłowa dieta przede wszystkim powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i mikroelementy, to nasi sprzymierzeńcy. A one wszystkie kryją się w niepozornej soi.

Soja idealnie zbilansuje dietę. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu, który przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Kolejnym atutem soi jest duża zawartość błonnika pokarmowego (15,7g/100g), witamin i składników mineralnych. Wśród nich warto wymienić fosfor, magnez, wapń (składniki kości i zębów), potas (regulator czynności mięśni i nerwów) a wśród mikroelementów żelazo (składnik hemoglobiny), cynk, miedź, molibden, kobalt, mangan.
Soja i jej produkty ze względu na bogactwo składników odżywczych, jak i walory smakowe może stanowić doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Dodatkowym atutem tego typu produktów jest łatwa dostępność, niska cena oraz możliwość przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku. Obecnie na rynku oprócz gotowych sojowych dań można znaleźć również napoje sojowe. W naturalnym wariancie smakowym lub waniliowym można nimi zastąpić mleko i używać do kawy, herbaty, kakao czy mieszać z muesli. Smak waniliowy lub cappucino świetnie zatrzyma ochotę na słodkie przekąski. Istnieją również smaki owocowe, przykładowo, marka ViveSoy Pascual proponuje smak papai z mango, ananas, brzoskwini i pomarańczy, które oprócz witamin z owoców zawierają dobroczynne właściwości soi.
Alejakobiet.pl