Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Soja i produkty sojowe w diecie odchudzającej

Data: 20.05.2013


Decyzja o rozpoczęciu odchudzania zwykle wiąże się z rezygnacją z ulubionych dań i wykluczeniu pewnych grup produktów. Często jednak zapominamy, że prawidłowa dieta przede wszystkim powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i mikroelementy, to nasi sprzymierzeńcy. A one wszystkie kryją się w niepozornej soi.

Wraz z pierwszymi promieniami słońca i cieplejszymi podmuchami wiatru nachodzi nas myśl o obowiązkowym zgubieniu kilku zimowych kilogramów. Wśród osób odchudzających się coraz większym uznaniem cieszy się soja i jej produkty. Ziarna soi są szczególnie popularne wśród wegetarian, bo zawierają duże ilości białka roślinnego (około 40%), ale pojawia się też w menu osób odżywiających się w tradycyjny sposób. Dzięki wysokiej zawartości białka produkty sojowe doskonale urozmaicają dietę niskoenergetyczną, jednocześnie uzupełniając ją w pełnowartościowe proteiny o podobnym składzie aminokwasowym do białka zwierzęcego. Pamiętajmy też, że białko jest podstawowym budulcem mięśni, a im ich więcej – tym lepszy metabolizm i szybciej zgubimy niechciane fałdki. 

Soja idealnie zbilansuje dietę. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu, który przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Kolejnym atutem soi jest duża zawartość błonnika pokarmowego (15,7g/100g), witamin i składników mineralnych. Wśród nich warto wymienić fosfor, magnez, wapń (składniki kości i zębów), potas (regulator czynności mięśni i nerwów) a wśród mikroelementów żelazo (składnik hemoglobiny), cynk, miedź, molibden, kobalt, mangan.

Soja i jej produkty ze względu na bogactwo składników odżywczych, jak i walory smakowe może stanowić doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Dodatkowym atutem tego typu produktów jest łatwa dostępność, niska cena oraz możliwość przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku. Obecnie na rynku oprócz gotowych sojowych dań można znaleźć również napoje sojowe. W naturalnym wariancie smakowym lub waniliowym można nimi zastąpić mleko i używać do kawy, herbaty, kakao czy mieszać z muesli. Smak waniliowy lub cappucino świetnie zatrzyma ochotę na słodkie przekąski. Istnieją również smaki owocowe, przykładowo, marka ViveSoy Pascual proponuje smak papai z mango, ananas, brzoskwini i pomarańczy, które oprócz witamin z owoców zawierają dobroczynne właściwości soi.




Alejakobiet.pl






Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXIV edycja

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny

Moda

Zima i golf - 8 stylizacji


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.