Strona główna Aktualności Wiosennie uporządkowana dieta

Wiosennie uporządkowana dieta

przez admin

Wiosenna temperatura rośnie z zadziwiającą prędkością i chcąc nie chcąc zrzucamy swetry pokazując trochę więcej ciała. Jeśli podczas zimy nieco go przybyło, szybko rzucamy się w wir diet cud. Niemal odruchowo zaczynamy mocno ograniczać  tłuszcz w daniach – czy słusznie?

Wszystkie tłuszcze dostarczają skoncentrowanej formy energii i są niezbędne dla transportu w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Jednak jednym z podstawowych problemów nieodpowiedniej diety Polaków jest (często nawet nieuświadomiony) wybór tłuszczy zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie ich nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa na zdrowie i kondycję, skutkuje dodatkowymi kilogramami, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością. Najczęściej pojawiające się kwasy to palmitynowy i mirystynowy oraz stearynowy. To one mają wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz ‘złego’ cholesterolu LDL w surowicy krwi, zatem ich spożycie należy ograniczyć do minimum.

Tłuszcz jest niewątpliwie jednym z elementarnych składników pożywienia, więc nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania go z jadłospisu. Istotne by kontrolować, aby tłuszcz po który sięgamy był pochodzenia roślinnego. W ramach tego postanowienia warto docenić dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według badań zapobiegają nowotworom, powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi jak i poziomu cholesterolu. Co ciekawe, jego spożycie powoduje, że chudniemy powodują uczucie sytości, dzięki któremu podjadamy mniej niezdrowych przekąsek. Ich źródłem są ryby (przede wszystkim: łosoś, dorsz, sardynki, śledzie, makrela), orzechy (głównie włoskich), nasionach, awokado, sezamie oraz oliwa z oliwek.

Poza walorami zdrowotnymi, warto też zwrócić uwagę na atuty związane ze smakiem potraw. Oliwy z oliwek świetnie sprawdzą się w wiosennych daniach i podkreślą smak nowalijek. Do sałatek najlepiej używać oliw z rodzaju extra virgin, tłoczonych na zimo, które są znakiem rozpoznawczym kuchni śródziemnomorskiej (np. Olivari). Wybór takiej oliwy ma swoje uzasadnienie – extra virgin ma niską temperaturę spalania, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do gotowych dań, ale nie powinno się na niej smażyć. Ten rodzaj oliwy ma też charakterystyczny delikatnie owocowy smak, dzięki czemu fantastycznie podkreśla słodycz pomidorów lub subtelny smak dojrzałego awokado. Tworzy wyśmienity duet z serem feta, czarnymi oliwkami i odrobiną pieprzu. Dzięki niej nawet sałatka z makaronem będzie nieco mniej grzeszna. Czy nie o tym marzy każda osoba będąca na diecie?

Olivari skupia w sobie najlepsze cechy oliw zaczerpnięte ze śródziemnomorskiej tradycji, a jej delikatny i głęboki smak sprawia, że każde danie zamienia się w kulinarne dzieło sztuki. Jest możliwe dzięki temu, że, oliwki są zbierane ręcznie, a tłoczenie następuje w 24 godziny po zbiorach. Olivari Extra jest uzyskiwana z najlepszych oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych atutów i zapewnia wysoką zawartość witamin (np. A i E) oraz wartościowych mikroelementów.

 
Wiosenne sałatki – przepisy

Sałatka z awokado i mango

250 g rukoli
1 awokado
1 mango
40 g orzechów włoskich
15 g parmezanu
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olivari
2 łyżeczki soku z cytryny
Pół łyżeczki cukru
sól i czarny pieprz do smaku

Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw sos na bok. Przepłucz sałatę na sicie, osusz na papierowym ręczniku i włóż do salaterki. Obierz awokado i pokrój w paski, to samo zrób z mango. Ułóż owoce na rukoli. Polej całość przygotowanym sosem, posyp orzechami i parmezanem. Podawaj jak najszybciej, aby sałatka smakowała dobrze i świeżo.

Caprese

1 kulka sera mozzarella
1 dojrzały pomidor
10 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek Olivari
Sól, pieprz do smaku
oregano (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego (opcjonalnie)

Pomidora i mozzarellę kroimy na plasterki o szerokości ok. 1/2 cm. Plastry pomidora układamy na talerzu naprzemiennie z mozzarellą i listkami bazylii. Tradycyjnie układa się tę sałatkę na talerzu w kształt koła. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem. Na środku talerza możemy ułożyć dodatkową gałązkę bazylii do dekoracji.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej