Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Orkisz – zdrowie w kłosie


Data: 30.04.2013


Orkisz, jako pokarm dodający energii i zdrowia, cenili sobie już Germanie, Rzymianie i Izraelici zamieszkujący setki lat temu Europę.

Pszenica orkisz jest bardzo cenionym zbożem również przez dzisiejszych dietetyków, a to za sprawą jej wysokiej wartości odżywczej. Zawiera bowiem duże ilości błonnika pokarmowego, usprawniającego pasaż jelitowy, nienasyconych kwasów tłuszczowych, determinujących prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jest także cennym źródłem węglowodanów, niemal wszystkich witamin (A, E, D, z grupy B) i wielu składników mineralnych (selen, żelazo, cynk, miedź, wapń i potas). Dodatkową jego zaletą jest to, że jest łatwostrawny oraz posiada łagodny smak.
Dzięki swojemu składowi, obniża stężenie szkodliwego cholesterolu, zapobiegając chorobom naczyń krwionośnych (miażdżyca) i serca (zawał) oraz kamicy pęcherzyka żółciowego i przewodom żółciowym, oczyszcza organizm oraz reguluje jego gospodarkę węglowodanową. Dzięki zawartości związków antyutleniających, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie chorób, jak miażdżyca, czy nowotwory oraz proces starzenia. Niektóre źródła podają, że orkisz ma zastosowanie w leczeniu chorób reumatycznych.

Współcześni  naukowcy twierdzą, iż  systematyczne spożywanie produktów na bazie orkiszu regeneruje organizm, poprawia parametry krwi, wpływając na ogólny stan zdrowia, witalność organizmu, zdolność koncentracji, a nawet samopoczucie. W zbożu tym wykryto obecność substancji biologicznie czynnej - rodanidu, która jest naturalnym antybiotykiem. Ze względu na to, że jest zbożem lekkostrawnym, może być podawany niemowlętom, małym dzieciom, osobom chorym i w czasie rekonwalescencji.

Orkisz można wykorzystać do przyrządzania wszelkich potraw mącznych: naleśników, pierogów, sosów, sałatek, czy zupy.


Przepis na bułeczki orkiszowe pachnące anyżkiem:





Składniki:

Anyżek 1/2 łyżeczki
Drożdże 50g
Kakao 1/2 łyżeczki
Mąka orkiszowa 0,5kg
Oliwa 40g
Miód naturalny 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Woda (ciepła) 0,5l


Sposób przygotowania:

Wodę, sól, kakao i drożdże wymieszaj. Dodaj miód i oliwę dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, dosyp mąkę
i anyż. Dokładnie wyrób ciasto, a następnie odstaw na pół godziny, aż do wyrośnięcia.

Z ciasta uformuj wałek, odrywaj po kawałku i formuj małe bułeczki. Zostaw je jeszcze na 15 minut, aby wyrosły, po czym na każdej bułeczce nożem zrób dwa przecinające się nacięcia. Wstaw bułki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piecz 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni

i trzymaj bułki w piecu jeszcze 15 - 20 minut (w zależności od mocy piecyka). Takie pieczywo własnego wypieku nie zawiera konserwantów ani żadnych innych dodatków, jest wiele o wiele zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczywo kupne. Smacznego

Justyna Jessa, dietetyk




Zobacz także


Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Uroda

Złoto, które upiększa

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

14.05.2013 19:01:57 Eos napisał:
Chleb orkiszowy to mój ulubiony! Mam też w domu orkiszowy makaron :) Wspaniałe zboże!

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.