Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Yerba Mate - siła ostrokrzewu

Data: 27.03.2013


Napar przyjaźni

Zgodnie z legendą sadzonki ostrokrzewu znalazły się na ziemi dzięki dwóm boginiom. Księżyc i Chmura, chcąc zobaczyć, jak żyją ludzie zstąpiły na ziemię, gdzie zostały zaatakowane przez jaguara. Z pomocą przyszedł im starzec, który w podzięce za uratowanie życia otrzymał od bóstwa nowy,nieznany rodzaj rośliny,  Napar przyrządzony z jej liści miał  dawać siłę i witalność oraz zapewnić ludzką przyjaźń. Indiańska tradycja do dzisiaj nakazuje "oddać" pierwsze zalanie św. Tomaszowi, zaś zużytą yerbę spalic lub wysypać, czyli zwrócić matce-ziemi.


Zielone złoto

Początki picia yerba mate sięgają czasów prekolumbijskich.Indianie Ameryki Południowej zaparzali ją w pękatych naczyniach i pili cedząc przez zęby. Z czasem wprowadzono sposób picia przez bambusową słomkę, która była pierwowzorem dzisiejszej, metalowej bombilli. Lecznicze właściwości tajemniczego indiańskiego naparu jako pierwsi zauważyli Jezuici, którzy w połowie XVII wieku dotarli do dorzecza Parany zamieszkiwanego przez wielkich miłośników mate- Indian Guarani. Misjonarze rozpropagowali zwyczaj picia naparu w Europie, gdzie miał on stanowić alternatywę dla czarnej herbaty.

Pierwsze plantacje zaczęły powstawać na początku XX wieku na terenie Ameryki, a istotną rolę w tym procesie odegrali polscy osadnicy, którzy w 1900 roku przybyli do Tierra Colorada w Argentynie. Wśród nich był Jan Szychowski- twórca pierwszej, kompletnej maszynerii do młyna pracującego na plantacjach.
Picie mate jest szczególnie popularne w Argentynie, Brazylii, Paragwaju, Urugwaju oraz krajach Bliskiego Wschodu, jak Syria i Liban.Największe plantacje ostrokrzewu znajdują się w rodzinnym kraju tanga, a zwłaszcza w dwóch jego prowincjach- Missiones i Corrientes, gdzie określa się go mianem zielonego złota.Roczna konsumpcja Yerba Mate w Argentynie przekracza 180 kilogramów. Picie naparu jest tam tak popularne, że nawet na stacjach benzynowych stoja dystrybutory z wodą przeznaczoną do parzenia listków.



Ceremonia picia

W krajach Ameryki Południowej picu yerba mate towarzyszy swoity rytuał. Wita się nią gości, częstuje podczas uroczystości rodzinnych, stanowi nieodłączny element spotkań w gronie przyjaciół.Mistrzem ceremonii jest najczęściej gospodarz, który przygotowuje napar i jako pierwszy go wypija.Odgłos "siorbania"( w tym wypadku wskazany) oznacza, że yerba powinna być ponownie zalana i przekazana w kolejne ręce. Osoba, której podano napój wypija wszystko do dna i oddaje naczynie w ręce gospodarza nie dziękując, gdyż to oznaczałoby pominięcie w kolejnej rundzie.Mate przekazywana jest wszytskim uczestnikom spotkania, a ceremonia trwa do momentu, w którym ostatni z nich podziękuje.

Używka, która nie uzależnia

Yerba Mate w smaku przypomina słabą, zieloną herbatę z lekko pikantnym posmakiem.Ma słodkawo-ziołowy zapach.Reguluje ciśnienie krwi,pobudza trawienie, układ nerwowy i stymuluje pracę serca.Zawiera bardzo dużo witamin (m.in. A, C,E,B1, B2),soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy wykazujących właściwości antynowotworowe.Działa korzystnie na włosy i paznokcie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga leczenie alergii. Dzięki zawartości mateiny  - unikalnej substancji zawartej wyłącznie w liściach ostrokrzewu paragwajskiego nie powoduje uzależnienia. Mateina, która jest odpowiednikiem kofeiny, ma działanie pobudzające jednak nie wywołuje drażliwości i nie utrudnia zasypiania.

Abc mate, czyli wszystko co początkujący matero wiedzieć powinien


yerba mate - wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego
mate - skrót od yerba mate, ale także naczynie do picia ( wykonywane z drewna, tykwy lub metalu)
bombilla - rurka przez którą pije się mate
terere - yerba mate w wersji "na zimno", pita z ziołami lub owocami( szczególnie popularna w Paragwaju)
guampa - naczynie do picia terere( wykonywane najczęściej z bydlęcego rogu lub kopyta)
palo santo - drzewo, z którego wykonuje się naczynia do picia mate
matero - osoba przygotowująca mate
cebador - osoba serwująca mate  zazwyczaj gospodarz)
mate con bobilla - wspólne picie mate
mate russo - sposób picia wymyślony przez emigrantów rosyjckich- yerba mate z sokiem owocowym(najczęściej pomarańczowym)
mate cocido - mate w torebkach ekspresowych
compuesta - mate z dodatkiem ziół- mięty, tymianku, lipy, rumianku
lavado - mate po wielu dolewkach
yrbera - pojemnik do przechowywania mate

Magdalena Ramos







Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Złoto, które upiększa

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki


 





Komentarze

18.04.2013 18:56:48 Eos napisał:
Przepadam! <3

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki

Sposoby na piękny wygląd - konkurs z marką Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pajda i pasta - konkurs z marką ROLNIK


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Z olśniewająco białym uśmiechem w Nowy Rok - konkurs z marką Rapid White


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rapid White








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.