Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Nowe smaki kuchni polskiej

Data: 21.03.2013


Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze. Teraz, dzięki współpracy Grzegorza Łapanowskiego i producentów sosów Kikkoman oraz TABASCO pojawiła się szansa, by odkryć kolejną odsłonę rodzimych kulinariów.

Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez wieki, jednak zawirowania historyczne sprawiły, że w polskiej kuchni pojawiło się wiele nowych potraw. W naszych kulinariach widać wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, żydowskie, francuskie i litewskie, ale również orientalne. Dlatego też często trudno jest jednoznacznie określić stopień polskości konkretnego dania. Niemniej jednak, mimo wpływu wielu kultur, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Z tej odwiecznej mieszanki smaków i aromatów wpływów powstały dania, które na stałe wpisały się do kanonu. W trakcie tych rewolucji bardzo istotnym elementem były również przyprawy.  Bez nich nie mogły się obejść nasze narodowe dania, takie jak zupy, gulasze czy pieczone mięsiwa, kuszące niezwykłym aromatem.

Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały jak wybierać produkty wysokiej jakości i odważnie łączyć rodzime składniki z tymi, zaczerpniętymi z innych kultur. Polacy rozsmakowali się w sosie sojowym, poznali aromat i definicję umami - głębokiego ("piątego") smaku bardzo pożądanego w kuchni. Odkryli, że nawet jeśli nie gustują w kuchni azjatyckiej to sosem sojowym Kikkoman można podkreślić intensywność smaku tradycyjnych polskich dań. Jest uniwersalny, a dzięki delikatnemu i zarazem charakterystycznemu aromatowi idealnie pasuje do wszelkich sosów, dressingów, do warzyw, grzybów, mięs i ryb. Świetnie uzupełnia smak klasycznej zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Jest także wygodną bazą do marynat - w połączeniu z miodem tworzy teriyaki, które odmieni smak pieczonego boczku, grillowanej karkówki czy popularnego kurczaka z makaronem.

Bazą dzisiejszych potraw nadal są tradycyjne przepisy jednak wzbogacone domieszką nowoczesności. W dawnej kuchni polskiej często pojawiał się ocet i pikantna papryka, będące dwoma podstawowymi składnikami sosów TABASCO(r). Teraz, wykorzystanie tej kultowej mieszanki do podkreślenia smaku i nadania ostrości polskiej kuchni stało się jeszcze łatwiejsze. Kilka kropli w unikalny sposób zaostrza smak potraw - tych z grilla, z pieca czy gotowanych. Sos jest uniwersalny znakomicie komponuje się z wszelkimi rybami, mięsem, a także warzywami i sosami. Fani dodają go nawet do jajecznicy, babeczek czy czekolady. Porządny wołowy stek czy tatar z dodatkiem pikantnego sosu wywoła uśmiech na twarzy każdego smakosza, podobnie jak pstrąg z pieczonymi pomidorami i TABASCO(r) zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

W ramach współpracy miedzy TABASCO, Kikkomanem i Grzegorzem Łapanowskim prezentujemy propozycje  wykorzystania naturalnych sosów przyprawowych pokazując ich szeroką gamę zastosowań w kuchni polskiej. Dzięki temu powstały przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.
Oto przykładowe receptury na tradycyjne dania w nowej odsłonie:

Grzyby z patelni ze świeżymi ziołami i pieczoną świnką z TABASCO



*4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami)  * 500g średnich pieczarek* 2-3 dojrzałe pomidory * 2-3 łyżki masła * 1 średnia cebula * Sos sojowy Kikkoman * TABASCO(r)  * Pęczek włoszczyzny  * Ziele  angielskie* Kilka gałązek natki pietruszki i kopru  * Liść laurowy * Cukier trzcinowy  * Sól, czarny pieprz* Tłuszcz do smażenia


Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić warzywny bulion (włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, opalona cebula, pomidory, sól, pieprz). Wrzucić do niego żeberka i gotować je do miękkości. Jak się ugotują wyjąć i delikatnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć żeberka aż nabiorą delikatnie brązowego koloru. Pod koniec zalać je syropem przygotowanym z sosu sojowego, cukru trzcinowego, TABASCO(r) i odrobiny bulionu. Dusić kilka minut aż sos trochę odparuje. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Skarmelizować je na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Obficie posypać posiekaną natką i koprem. Podawać razem z żeberkami.

Kapuśniak na wędzonym żebrze z sosem sojowym i chili



*1kg kapusty kiszonej  * 300g wędzonych żeberek * 100g wędzonego boczku * 1/2 papryczki chili  * 1 średnia cebula * 2 średnie marchewki * 2-3 ziemniaki  * 2-3 łyżki masła * 1-2 łyżki miodu * 1 lub 1,5 litra bulionu  * Kminek * Kmin rzymski * Sos sojowy Kikkoman  * Olej sezamowy * Czarny pieprz * Natka pietruszki

W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smażyć kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać bulion, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzucić wędzone żeberka i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryć i gotować do momentu aż warzywa zmiękną a mięso odda swój aromat. Kapustę delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Doprawić  do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przed podaniem dodać kilkanaście kropli oleju sezamowego. Zupę podawać z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chili i pietruszką.


Alejakobiet.pl






Zobacz także


Uroda

Czyste piękno

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.