Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Trufle na wiele sposobów

Data: 16.03.2013


Trufle to rarytas nie tylko na polskich stołach. Jeśli już uda nam się znaleźć je w sklepie z pewnością nie mało za nie zapłacimy. Czasem jednak są okazje warte dań przygotowanych z użyciem najdroższych grzybów świata. Większość z nas niestety nie wie jak przyrządzić potrawy z tym rzadkim dodatkiem. Trufle można podawać na wiele sposobów, a ze względu na intensywny aromat, przygotowanie z nich posiłku wcale nie jest trudne. Zapraszamy na ucztę.

Łup dla złodziei

O tym, że trufle są wyjątkowo pożądanym składnikiem w każdej kuchni wiemy wszyscy. Zdarzają się nawet napady rabunkowe na zbieraczy, w których łupem padają oczywiście te rzadkie grzyby. Kilka lat temu ceny za kilogram osiągnęły zawrotną kwotę 7 tysięcy euro. Nic więc dziwnego, że garść czarnych grzybków budzi podobne emocje co diamentowa kolia. Rodzinnymi regionami trufli są północne Włochy i południe Francji. To tam kolekcjonerzy jesienią rozpoczynają poszukiwania swojego skarbu. Najlepszy czas to dziesięć dni po ulewnych deszczach, kiedy ziemia pozostaje nadal ciepła i wilgotna. Można je spotkać pod drzewami dębu, lipy, topoli i wierzby.



Idealny dodatek

Pochodzenie determinuje rodzaj kuchni, do której te szlachetne grzyby pasują najlepiej. Starte są idealnym wykończeniem włoskich makaronów, drobno posiekane lub w postaci oliwy truflowej wzbogacają smak francuskich zup i tostów. W Polsce możemy spotkać pasty truflowe, które najczęściej niestety robione są z innych grzybów jedynie z dodatkiem truflowego aromatu, oraz oliwy truflowe. Taką oliwę można również przygotować samemu w domu dodając kilka płatków trufli do zwykłej oliwy. Jest to także najlepszy sposób na zakonserwowanie trufli gdyż właśnie w oliwie przechowują się one najlepiej. Truflową oliwą wykańczamy potrawy, nie smażymy na niej, gdyż po podgrzaniu traci swoje aromatyczne właściwości. Przygotowana w ten sposób oliwa sprawdzi się przy carpaccio z mięs lub ryb, będzie też świetnym dodatkiem do owoców morza. Intensywność smaku i aromatu trufli sprawiły, że nie używa ich się jako głównego składnika potrawy. Stanowią one raczej esencjonalny dodatek, mający zapewnić smak całemu daniu. Kiedy chcemy nadać potrawie niepowtarzalny smak, wystarczy wykorzystać zaledwie kilka plasterków.



Truflowy omlet


8 jajek
3 dag trufli
3 łyżki startego sera
sól, pieprz
olej z pestek winogron lub oliwa

Rozbijamy jaja i dodajemy drobno posiekane trufle i ser. Wlewamy na rozgrzany olej. Kiedy omlet zetnie się od spodu podważamy łyżką brzegi by nie ścięte jajko wypełniło brzegi. Gdy środek jest jeszcze wilgotny składamy omlet na pół i od razu podajemy.

Grzybowe tosty

300g prawdziwków
60g masła
250ml śmietanki
125g startego sera
1 mała biała trufla
12 kromek francuskiej bułki
Pokrojone na duże kawałki prawdziwki podsmażamy na zrumienionym maśle. W rondelku podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej ser. Mieszając czekamy aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy grzyby wraz z posiekaną drobno truflą. Dokładnie mieszamy i smarujemy wcześniej zrumienione kromki.

Makaron z truflami

400g makaronu penne
5 czarnych trufli
2 cebulki ze szczypiorkiem
40 g startego parmezanu
80g masła
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Makaron gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Cebulkę i część trufli drobno siekamy. Pozostałe trufle kroimy w niewielkie paski. Odcedzamy gorący makaron i mieszamy go z masłem i siekanymi truflami z cebulką. Wszystko przekładamy na ciepłe talerze. Na koniec dekorujemy paseczkami trufli i startym parmezanem.

Tournedos a'la rossini

4 niewielkie medaliony polędwicy wołowej (grubość ok. 2 cm)
4 plasterki wątróbki drobiowej (kacza lub gęsia)
4 kromki białego pieczywa bez skórki (wielkości plastrów polędwicy)
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
3 łyżki porto
8 łyżek brandy i madery
100ml wywaru z cielęciny
2 czarne trufle pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Łyżkę masła i dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dorzucamy przepołowione ząbki czosnku by dały intensywny smak i po kilku minutach je zdejmujemy. Na rozgrzany czosnkowy tłuszcz kładziemy medaliony polędwicy. Mają być brązowe na wierzchu, ale w środku różowe. Po kilku minutach zdejmujemy je z patelni i odkładamy w cieple miejsce. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy plastry wątróbki i kromki pieczywa tak by uzyskać złocisty kolor. Trufle przygotowujemy dusząc je na maśle z łyżką madery. Tłuszcz ze smażenia mięs zlewamy do jednego rondla, dodajemy resztę madery, porto i brandy. Dolewamy wywar z cielęciny i mieszamy aż objętość zmniejszy się o połowę. Gotowy sos dodajemy do duszonych trufli i na małym ogniu podduszamy przez ok 2 minuty. Na grzance kładziemy polędwicę, plaster wątróbki i polewamy truflowym sosem.

Smacznego!

Kinga Marciniak




Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Relaks

Piasek, kurz, kobieta, mężczyzna - wyzwanie na motorach

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki


 





Komentarze

18.03.2013 20:02:43 lafleur napisał:
Chcialabym sprobowac kiedys trufli, musza byc swietne.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.