Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Pierogi na 5 sposobów

Data: 14.03.2013


Pierogi to jedno z najsmaczniejszych polskich dań, które można przygotowywać na wiele sposobów. Oto nasze propozycje: w wersji słodkiej i wytrawnej.

Pierogi z makiem


Składniki: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, jajko, sól, 10 dag maku, 2 łyżki cukru, szklanka oleju, bakalie.
Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Z mąki, drożdży, jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto, dolewając około szklanki letniej wody. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mak parzymy, odcedzamy na sicie, mieszamy z cukrem i bakaliami. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, kroimy na kawałki. Pierogi lepimy, napełniając je nadzieniem makowym. W głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Smażymy pierogi na złocisty kolor ze wszystkich stron. Zwracamy uwagę, aby do połowy były zanurzone w oleju. Podajemy na gorąco.

Pikantne pierogi leniwe z bryndzą

Składniki: 30 dag bryndzy, 20 dag chudego twarogu, 20 dag mąki, 4 jajka, marchew, cebula, masło, bułka tarta, sol, natka pietruszki.
Sposób przygotowania: Bryndze miksujemy z twarogiem i żółtkami. Cebulę i marchew ścieramy na tarce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy warzywa, mąkę i pianę. Ciasto mieszamy, wykładamy na stolnicę. Formujemy wałki o średnicy 3 cm, kroimy ukośnie na kawałki szerokości 2 cm. Pierogi gotujemy przez około 3 minuty w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Polewamy płynnym masłem z bułką tartą i posypujemy natką.



Pierogi z serem


Składniki: 30-35 dag mąki, żółtko, łyżka masła, sól. Nadzienie: 50 dag sera twarogowego, 2 żółtka, białko, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, formujemy w wianuszek, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i zarabiamy nożem dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ręką i doskonale wyrabiamy, aby było lśniące, niezbyt twarde i na przekroju porowate. Ma ono tendencję do wysychania i dlatego należy odcinać niewielkie porcje do wałkowania, resztę przykrywamy miseczką, a najlepiej owijamy folią aluminiową. Ser mielimy w maszynce, mieszamy z jajkami i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy nadzieniem i sklejamy. Pierogi z serem podajemy polane stopionym masłem lub śmietaną.

Pierogi z owocami

Składniki: 30-35 dag mąki, żółtko, łyżka masła, sól. Nadzienie: 50 dag owoców (jabłka, śliwki, truskawki, wiśnie, czarne jagody).
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, formujemy w wianuszek, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i zarabiamy nożem dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ręką i doskonale wyrabiamy, aby było lśniące, niezbyt twarde i na przekroju porowate. Ma ono tendencję do wysychania i dlatego należy odcinać niewielkie porcje do wałkowania, resztę przykrywamy miseczką, a najlepiej owijamy folią aluminiową. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wiśnie i śliwki drylujemy. Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy owocami i sklejamy. Podajemy ze śmietaną albo sosem waniliowym i cukrem.



Pierożki z suszonymi śliwkami


Składniki: 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 10 dag masła, 3 jajka, 3/4 szklanki mleka, 50 dag suszonych śliwek, 2 łyżki smażonej posiekanej skórki pomarańczowej, żółtko, cukier, tłuszcz do smarowania blachy.
Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, moczymy w wodzie przez 3 godziny, a następnie drylujemy. Drożdże rozprowadzamy mlekiem, wlewamy do naczynia z przesianą mąką, dodajemy 3 jajka, 4-5 łyżek cukru, stopione masło i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtko ubijamy z cukrem i mieszamy z drobno pokrojonymi śliwkami i smażoną skórką pomarańczową. Przyprawiamy do smaku cukrem. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy placki grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, napełniamy przygotowanymi śliwkami i formujemy podłużne pierożki. Układamy rzędami na wysmarowanej tłuszczem blasze. Gdy wyrosną, pieczemy na złoty kolor, wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. 


Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

18.03.2013 20:06:16 lafleur napisał:
Ja niedlugo robie pierogi ze szpinakiem. Polecam wszystkim, bo pyszne :)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.