Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Pyszne dania ze szpinakiem

Data: 27.02.2013


Szpinak zyskał  miano nie tylko zdrowego, lecz również bardzo smacznego warzywa. Wypróbujcie nasze przepisy na dania, w których odgrywa on główną rolę.




Szynka w szpinaku

Składniki: 1-1,5 kg szynki w całości, 30 dag mrożonego szpinaku w liściach, cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, 5 łyżek oleju, 20 dag fety, jajko, 2 łyżki startego parmezanu, 3 łyżki bułki tartej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia: Szynkę płuczemy i starannie osuszamy. Zamrożony szpinak wrzucamy na osolony wrzątek i krótko obgotowujemy (5-8 minut). Wyjmujemy, przelewamy na sicie zimną wodą, osączamy, a następnie lekko siekamy. Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Papryczke chili oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Fetę osączamy z zalewy, kroimy lub kruszymy na kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szpinak, przesmażone warzywa, jajko, parmezan, bułkę tartą. Masę mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szynkę nacieramy solą oraz pieprzem. Przecinamy ją tak, by w środku powstała głęboka kieszeń. 1/3 przygotowanego farszu odkładamy. Resztą napełniamy wyciętą kieszeń. Spinamy wykałaczkami. Mięso układamy w brytfannie. Polewamy pozostałym olejem. Pieczemy przez 1,5 godziny w 200 stopniach, polewając powstającym sosem. Wyjmujemy, obkładamy resztą farszu i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

Szpinak ze skwarkami


Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, 20 dag surowego boczku, cebula, 3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki gęstej śmietany.
Sposób przyrządzenia: Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie. Wrzucamy na patelnię, posypujemy obficie solą i dusimy na małym ogniu tak długo, aż odparuje z niego nadmiar wody (3-5 minut). Surowy boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Przygotowujemy drugą patelnię. Rozgrzewamy ją i wrzucamy boczek. Smażymy, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę oraz czosnek wrzucamy na patelnię z boczkiem i chwilę smażymy na małym ogniu. Wysmażone z boczku skwarki, zarumienioną cebulę oraz czosnek przekładamy ostrożnie łyżką cedzakową do naczynia ze szpinakiem. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzewamy, wsypujemy mąkę i przygotowujemy złocistą zasmażkę. Szpinak mieszamy z cebulą, boczkiem, czosnkiem i zasmażką. Chwilę podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jajka w szpinaku


Składniki: 8 jajek, 75 dag świeżego szpinaku, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, kilka obranych i posiekanych migdałów, 15 dag oscypka lub twardego żółtego sera, łyżeczka masła, łyżeczka bułki tartej, pieprz, sól.
Wykonanie: Szpinak przebieramy, płuczemy i osączamy. Odcinamy ogonki, a liście wkładamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. Krótko obgotowujemy, mieszając, następnie dość grubo siekamy i podsmażamy na połowie oleju, doprawiając solą i zmiażdżonym czosnkiem. Żaroodporne naczynie smarujemy resztą oleju, rozkładamy w nim szpinak, posypujemy migdałami. Łyżką robimy w szpinaku 8 wgłębień i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem i startym serem. Na wierzchu układamy kawałki masła i oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Wyjmujemy, gdy jajka się zetną, i od razu podajemy.

Sznycle ze szpinakowym farszem

Składniki: 80 g mrożonego szpinaku, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, 2 podwójne piersi z kurczaka, jajko, łyżka mleka, 100 g płatków kukurydzianych, tłuszcz do smażenia.
Sposób przyrządzenia: Szpinak podsmażamy na rozgrzanym maśle. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mięso płuczemy i osuszamy. Owijamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Każdą pierś nacinamy od góry tak, aby powstała kieszonka. Napełniamy ją szpinakiem i spinamy wykałaczką. Mięso zanurzamy w roztrzepanym z mlekiem jajku, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Szpinakowe ravioli z ricottą

Składniki: 300 g mąki, 3 jajka, łyżeczka soli, 3 łyżki wody, farsz: 400 g szpinaku, 200 g sera risotta, 4 łyżki parmezanu, 2 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól.
Sposób przyrządzenia: Szpinak dusimy do miękkości w małej ilości wody. Odcedzamy, studzimy i siekamy. Dodajemy do niego roztartą widelcem ricottę. Mieszamy, wrzucamy jajka i parmezan. Doprawiamy do smaku. Z mąki, soli, 2 jajek i żółtka zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę. Formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cienko rozwałkowujemy na stolnicy z mąką. Dwa placki smarujemy białkiem, kładziemy ricottę w równych odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy przestrzenie między farszem. Nożem dzielimy ciasto na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie parę minut od wypłynięcia.

Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Demakijaż latem

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.