Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Oliwy, oleje, octy i musztardy w kuchn

Data: 21.02.2013


Oliwa, olej, ocet, musztarda – to dodatki, które nadają wielu potrawom niepowtarzalnego smaku i charakteru. Ich ilość i rodzaj zależą od indywidualnych upodobań, jednak warto poznać kilka zasad ich wyboru, przechowywania i używania, żeby móc w pełni docenić ich walory smakowe.



Oliwy i oleje powinny być przechowywane w szczelnych butelkach lub słojach, w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Droższą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia albo oleje tłoczone z ziaren i orzechów najlepiej kupować w małych ilościach i uzupełniać zapasy w razie potrzeby. Na oliwach i olejach nie warto oszczędzać – ich jakość decyduje często nie tylko o walorach smakowych potrawy, ale także jej wartości zdrowotnej. Kupując je sprawdzajmy, czy nadają się do smażenia, czy może tylko na zimno, jak jest ich temperatura dymienia i do czego są przeznaczone. Oleje tłoczone z orzechów – włoskich, pistacjowych, laskowych – powinno się używać z umiarem do sosów sałatkowych, do zup lub skropić nimi makaron, raczej nie używajmy ich do smażenia. Ich intensywny smak jest wystarczający, gdy są dodane do potraw na zimno.  

Octy potrafią bardzo się od siebie różnić smakiem. Istnieje bardzo wiele ich rodzajów, począwszy od zwykłego spirytusowego, przez białe i czerwone octy winne, ocet estragonowy, malinowy, porzeczkowy, aż po ocet z miodu czy najszlachetniejszy – balsamiczny. Zresztą tego ostatniego jest również bardzo wiele rodzajów, w zależności od dodatku smakowego, na przykład… kakao. Octy z dodatkiem ziół są rewelacyjne do sosów i dresingów, octy owocowe, na przykład porzeczkowy, dobrze będzie smakował w kompozycji z owczym serem, jak również do sałatki owocowej. Octy ryżowe są wykorzystywane w daniach kuchni azjatyckiej. Ocet balsamiczny zaś dobrze komponuje się zarówno z dressingami sałatkowymi, jak i na ciepło, do dań warzywnych i mięsnych. Octy sprawdzają się w przypadku przygotowywania weków na zimę, na ich bazie można stworzyć fantastyczne marynaty – słodkie, pikantne, ziołowe.


Głównym składnikiem musztardy są ziarna gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Zazwyczaj uzyskuje się ją poprzez połączenie ziaren gorczycy z octem, solą i cukrem. Jej rodzaj zależy od zastosowanej przyprawy, barwnika, gatunku gorczycy i sposobu jej mielenia. Musztardy mogą być łagodne i bardzo pikantne, różnią się też konsystencją, zawsze jest jednak bardzo intensywna w smaku. Smak ten jednak traci się, jeśli musztardę wystawimy na działanie wysokiej temperatury, dlatego przy dodaniu jej do sosów lepiej zdjąć garnek z ognia. Musztardy świetnie pasują nie tylko w towarzystwie kiełbasy z grilla czy golonki, ale także jako dodatek do sosów sałatkowych. Musztarda angielska i francuska z Dijon są bardzo ostre, a pozostałe łagodniejsze w smaku.

Agnieszka Rachwał





Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.