Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Truskawkowe uwodzenie

Data: 17.02.2013


W sklepach pojawiły się pierwsze w tym roku truskawki, które doskonale wiedzą jak na siebie zwrócić uwagę. Niczym doświadczona uwodzicielka, starannie przygotowuje swoje wielkie wejście. Każde na siebie czekać, podsyca nasze pragnienia, sprawia, że stale wypatrujemy chwili, kiedy w końcu będzie w naszym zasięgu. Znika równie niespodziewanie, jak się pojawia, przez cały czas trzymając nas w męczącej niepewności, gdyż każdy dzień truskawkowego sezonu, może być jednocześnie ostatnim. 

Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać każdy dzień, w którym mogę cieszyć się truskawkami. Niby wiem, że truskawka mną manipuluje… Ale i tak jej na to pozwalam. Jest przecież taka pyszna.


Tarta z truskawkami

Na ciasto:
Szklanka mąki pszennej
Szklanka cukru pudru
2 żółtka
150 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15-20 minut.




Na masę:
1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki
250 g serka ricotta
1 opakowanie cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy.

Truskawki!

Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Strawberry pie

Na spód:
1 opakowanie herbatników digestive
Pół szklanki brązowego cukru
100 g masła

Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut.

Na masę:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
2 żółtka
Kilka kropel syropu truskawkowego

Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10 minut (w tej samej temperaturze).

Truskawki!

Ok. 30-50 dag truskawek
3 łyżki cukru
Kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie

Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.


Caprese fragolino

Letnia modyfikacja tradycyjnej włoskiej sałatki caprese, której kolory – zielony, biały i czerwony – nawiązują do kolorów włoskiej flagi. W tym wariancie tradycyjne pomidory zastępujemy świeżymi truskawkami.

Składniki:
Duża kulka sera mozzarella
Garść świeżej bazylii
Truskawki!
Oliwa z oliwek
Zielony pieprz

Mozzarellę i truskawki kroimy w dosyć grube plastry. Na talerzu (moim zdaniem, najlepiej sprawdza się czarny – idealnie eksponuje kolory) rozkładamy na przemian: plaster mozzarelli, truskawki, liść bazylii. Całość posypujemy świeżo zmielonym zielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.


Pieczona panga z sosem truskawkowym

Sos ze świeżych truskawek świetnie podkreśla smak pieczonej ryby. Nadaje się także do łososia albo jakiejkolwiek białej ryby. Danie możemy podać z młodym szpinakiem oraz białym ryżem albo młodymi ziemniakami z wody.

Składniki na 2 porcje:
2 filety z pangi
4 łyżki masła
Kilka kropel soku z cytryny
Sól i pieprz

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku układamy odrobinę masła. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220oC.

Sos truskawkowy:
Truskawki! (około 15 dag)
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek

Truskawki zmiksować na gładką masę, dodać pozostałe składniki, ponownie miksować. Sos gotować przez kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotową rybę polać sosem lub ułożyć na rozprowadzonym na talerzu sosie.


Karolina Wiercigroch




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVI edycja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

18.02.2013 17:31:26 bellis napisał:
Gdyby jeszcze te pierwsze truskawki miały więcej wspólnego z tymi dojrzewającymi na słońcu, które w czerwcu zbierac będziemy prosto z ogródka czy pola. Te zimowe są tak naszpikowane chemią,że trudno się w nich doszukać truskawkowego smaku:( Na prawdziwe truskawki musimy jeszcze poczekać ok.3 miesięcy.
28.02.2013 09:35:04 strzelec02 napisał:
Pięknie wygląda ten torcik.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.