Strona główna Aktualności Truskawkowe uwodzenie

Truskawkowe uwodzenie

przez admin
W sklepach pojawiły się pierwsze w tym roku truskawki, które doskonale wiedzą jak na siebie zwrócić uwagę. Niczym doświadczona
uwodzicielka, starannie przygotowuje swoje wielkie wejście. Każde na
siebie czekać, podsyca nasze pragnienia, sprawia, że stale wypatrujemy
chwili, kiedy w końcu będzie w naszym zasięgu. Znika równie
niespodziewanie, jak się pojawia, przez cały czas trzymając nas w
męczącej niepewności, gdyż każdy dzień truskawkowego sezonu, może być
jednocześnie ostatnim. 
Dlatego zawsze staram się
maksymalnie wykorzystać każdy dzień, w którym mogę cieszyć się truskawkami. Niby wiem, że
truskawka mną manipuluje… Ale i tak jej na to pozwalam. Jest przecież
taka pyszna.

Tarta z truskawkami

Na ciasto:

Szklanka mąki pszennej

Szklanka cukru pudru

2 żółtka

150 g masła

1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na
godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w
temperaturze 200oC przez około 15-20 minut.

Na masę:
1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki

250 g serka ricotta
1 opakowanie cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy.

Truskawki!

Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy
pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy
kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Strawberry pie

Na spód:
1 opakowanie herbatników digestive
Pół szklanki brązowego cukru

100 g masła

Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi
ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło.
Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem
okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut.

Na masę:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

2 żółtka

Kilka kropel syropu truskawkowego

Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na
upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10
minut (w tej samej temperaturze).

Truskawki!

Ok. 30-50 dag truskawek

3 łyżki cukru

Kilka kropel soku z cytryny

2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie

Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy
żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki
na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Caprese fragolino

Letnia modyfikacja tradycyjnej włoskiej sałatki caprese,
której kolory – zielony, biały i czerwony – nawiązują do kolorów
włoskiej flagi. W tym wariancie tradycyjne pomidory zastępujemy świeżymi
truskawkami.

Składniki:

Duża kulka sera mozzarella

Garść świeżej bazylii

Truskawki!

Oliwa z oliwek

Zielony pieprz

Mozzarellę i truskawki kroimy w dosyć grube plastry. Na talerzu
(moim zdaniem, najlepiej sprawdza się czarny – idealnie eksponuje
kolory) rozkładamy na przemian: plaster mozzarelli, truskawki, liść
bazylii. Całość posypujemy świeżo zmielonym zielonym pieprzem i
skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczona panga z sosem truskawkowym

Sos ze świeżych truskawek świetnie podkreśla smak
pieczonej ryby. Nadaje się także do łososia albo jakiejkolwiek białej
ryby. Danie możemy podać z młodym szpinakiem oraz białym ryżem albo
młodymi ziemniakami z wody.

Składniki na 2 porcje:

2 filety z pangi

4 łyżki masła

Kilka kropel soku z cytryny

Sól i pieprz

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rybę skrapiamy sokiem z
cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na każdym kawałku układamy odrobinę masła. Pieczemy przez około 15 minut
w temperaturze 220oC.

Sos truskawkowy:
Truskawki! (około 15 dag)

2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Truskawki zmiksować na gładką masę,
dodać pozostałe składniki, ponownie miksować. Sos gotować przez kilka
minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotową rybę polać sosem lub ułożyć
na rozprowadzonym na talerzu sosie.

Karolina Wiercigroch

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej