Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kto jada ostatki…, czyli kulinarne pożegnanie z karnawałem

Data: 09.02.2013


To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne szaleństwa przed nadejściem Wielkiego Postu. Jak pożegnać karnawałową kuchnię? Oto propozycje kucharzy Knorr.

Z godnością pożegnaj mięso


W karnawale, tradycyjnie uznawanym za czas hucznych zabaw i powszechnego dobrobytu, na naszych stołach powinny często gościć potrawy mięsne, które mają być jego oznaką. Natomiast trzy ostatnie karnawałowe dni zwane są mięsopustem, co sugeruje, że w tym czasie opuszczamy, a więc żegnamy wszelkiego rodzaju mięsa. Aby pożegnanie to było godne, warto postawić na dania mięsne, serwując je rodzinie i znajomym podczas ostatkowych przyjęć. Kucharze Knorr polecają sięgać nie tylko po drób, z którego szczególnie chętnie przygotowujemy karnawałowe przekąski, ale również po inne gatunki mięs: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę. Przyrządzimy z nich wyśmienite dania główne na ostatkowy obiad lub kolację. Strzałem w dziesiątkę będą Duszona wołowina z warzywami, Polędwica wołowa z chrupiącymi ziemniakami lub Polędwiczki z orzechami. Te dania zaspokoją gusta wielbicieli tradycyjnych smaków. A dla zwolenników orientalnych połączeń – Wołowina z orzechami oraz Schab z jabłkami i sezamem.

Jeśli już natomiast koniecznie chcemy ugościć przybyłych daniem z drobiu, postarajmy się przyrządzić go w sposób wyjątkowy, przełamując kulinarną rutynę. Dobrym na to sposobem jest skorzystanie z przepisów nawiązujących do kuchni świata – dzięki przyprawom i dodatkom nieużywanym na co dzień dania z drobiu zyskają nowy, nieznany wcześniej domownikom i gościom smak. Kurczak po hiszpańsku, czyli uduszony w całości w towarzystwie podsmażonych warzyw: papryki, cukinii, cebuli, przyprawiony czosnkiem, rozmarynem, szałwią, i oczywiście, jak na kuchnię hiszpańską przystało, podany z oliwkami to wyśmienita propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Możemy też sięgnąć do kuchni francuskiej i przygotować Kurczaka Cordon Bleu lub Piersi z kurczaka w cieście francuskim. Licznych inspiracji dostarczy nam również kuchnia orientalna, w której mięso drobiowe odgrywa istotną rolę. Długo by wymieniać te smaczne propozycje! Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca choćby szybkie i łatwe w przygotowaniu Udka z kurczaka w orzechowym sosie.

Kurczak Cordon Blue


Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3-5

Składniki:
- 2 jaja
- 4 filety piersi drobiowych
- 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1. Przygotuj Fix Knorr, dodając śmietankę i gotując. Zdejmij z ognia. Dodaj kawałki sera i masło oraz posiekaną pietruszkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
2. Wstaw przygotowaną masę do lodówki.
3. Umyj piersi z kurczaka i ponacinaj z boku nożem, aż do utworzenia kieszeni. Napełnij je masą serową z lodówki. Następnie schładzaj jeszcze 20 minut.
4. Dopraw do smaku i przygotuj grubą panierkę. W tym celu panieruj, zaczynając od mąki, następnie obtocz w jajku oraz w bułce tartej. Panierka musi być szczelna.
5. Smaż kotlety na głębokim tłuszczu ok. 5 do 10 minut z każdej strony. Podawaj z surówkami.  

Wyśledź najlepsze śledziki


Ostatki kojarzymy jeszcze z jednym charakterystycznym daniem, a właściwie przekąską – śledziami. Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (w tym roku przypadający 12 lutego) zwykliśmy nawet nazywać śledzikiem. Tradycyjnie bowiem karnawałowe zabawy mają kończyć się wraz z wybiciem północy zwiastującej nadejście Wielkiego Postu. Dawnymi czasy w tym momencie ustawały tańce i hulanki, ze stołów znikały karnawałowe pyszności, ustępując miejsca potrawom postnym, w tym osławionym śledziom. Dziś nie czekamy już do północy, by po nie sięgnąć, i często zajadamy się nimi podczas ostatkowych zabaw i przyjęć. Jak zatem je przyrządzić? Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, wskazuje, że pomysłów na podanie śledzi może być bez liku, gdyż to produkt niezwykle w kuchni uniwersalny – będą znakomicie smakowały przygotowane na ostro, ale równie dobrze apetyty zaostrzą śledzie z nutą słodyczy, np. z suszonymi owocami. Gości lubiących znane już podniebieniom połączenia kulinarne zadowolą takie propozycje jak Śledź w śmietanie, Śledź w pomidorach po tatarsku czy Rolmops w zalewie octowej. Natomiast chcąc ich zaskoczyć, podajmy Śledzia w zalewie wiśniowej.

Śledzie rolmopsy w zalewie octowej

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-5

Składniki:

- 6 śledzi świeżych (najlepsze będą wyfiletowane)
- 150 ml octu
- 1 por
- 1 marchew
- 1 cebula
- Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr
- 1 słoik ogórków kiszonych lub konserwowych
- szklanka białego wina
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 4 ziarna jałowca
- 1 gałązka tymianku
- listek laurowy


Przygotowanie:

1. Umyte śledzie natrzyj przyprawą Delikat. Jarzyny umyj, obierz i drobno pokrój.
2. Wymieszaj ocet i wino, dodaj warzywa oraz przyprawy i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut.
3. Śledzie ułóż w naczyniu i zalej przygotowaną zaprawą. Dodaj posiekany koperek i pozostaw do ostudzenia.
4. Przekrój ogórki wzdłuż i owiń nimi filety śledziowe. Zepnij wykałaczką.
5. Tak przygotowane rolmopsy zanurz ponownie w zalewie i odstaw na kilka dni.



Osłodź sobie ten czas


Na ostatkowym stole nie może zatem zabraknąć mięs oraz śledzi. Ale to nie wszystko, bo czymże byłyby ostatki bez słodkości, a zwłaszcza tłusty czwartek bez pączków i faworków, zwanych też chrustem? Tradycyjnie tych pyszności unikano w okresie postu, dlatego tuż przed końcem karnawału spożywano je w szczególnie dużych ilościach. I to się nie zmieniło, dlatego w ostatki powinniśmy pokusić się najlepiej o domowe, własnoręcznie przygotowane pączki i faworki. Podpowiedzi, jak je zrobić, dostarczają szefowie kuchni Knorr, proponując poniższe receptury:




Faworki (chrust)

Składniki:

mąka pszenna - 750 gramów
cukier - 1 łyżeczka
żółtka - 4 sztuki
jajko - 1 sztuka
miękkie masło - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
gęsta śmietana - 100 gramów
spirytus - 1 łyżeczka
Kostka Planty do smażenia - 4 sztuki
Cukier puder z wanilią do posypania - 1 szklanka

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera
Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy
Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.
Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie
Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Świętuj w brytyjskim stylu


Jest jeszcze jeden sposób na godne pożegnanie karnawału, niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii. Mieszkańcy w szczególny sposób celebrują tam ostatni dzień przed nastaniem okresu postu, obchodząc tak zwany Pancake Tuesday. Wówczas na stół „wjeżdżają” naleśniki – na słodko, z mięsem, z warzywami – wybór jest ogromny! Brytyjczycy się nimi wprost zajadają! Możemy do nich dołączyć i także w ostatni wtorek karnawału przygotować dla rodziny pyszne naleśniki. Małym i dużym łasuchom kucharze Knorr polecają Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi oraz Czekoladowe poduszeczki z naleśników. Amatorów mięsnych smakołyków zadowolą Meksykańskie naleśniki z kurczakiem i oliwkami oraz Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami, a dla wielbicieli warzyw strzałem w dziesiątkę okażą się Naleśniki z papryką i cukinią.

Naleśniki z suszonymi pomidorami i mięsem

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-5

Składniki:

Nadzienie:
- 150 g schabu
- 1 opakowanie Fix Schab a la Stroganoff Knorr
- 1 cebula, najlepiej biała
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 10 pieczarek
- 6 suszonych pomidorów
- 30 ml oliwy z oliwek
- szklanka wody

Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- mąka
- 2 jaja
- 50 ml wody
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:

1. Na początek przygotuj ciasto naleśnikowe, łącząc mleko, jaja, wodę, olej, mąkę oraz połowę posiekanej natki. Wymieszaj ciasto, aż do uzyskania najlepszej konsystencji, i upiecz z niego naleśniki.
2. Przygotuj Fix Knorr, dodając śmietanę oraz szklankę wody. Schab oraz suszone pomidory pokrój na cienkie paski. Pieczarki umyj i pokrój w ósemki, a cebulę pokrój w piórka.
3. Podgrzej oliwę i usmaż mięso, dodając stopniowo cebulę, pieczarki i pomidory. Dodaj przygotowany Fix Knorr i gotuj jeszcze 10 minut.
4. Na gotowe naleśniki wyjmuj łyżką cedzakową nadzienie z patelni, zwiń w rulony i podawaj z powstałym sosem. Możesz go jeszcze chwilę pogotować, aby zgęstniał.



Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXIV edycja

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat

Kuchnia

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.