Strona główna Aktualności Fitosterole – z czym to się je?

Fitosterole – z czym to się je?

przez admin

Przez znaczną część historii ewolucji podstawę pożywienia człowieka stanowiły pokarmy roślinne. Oprócz dużej zawartości błonnika i białek roślinnych pożywienie naszych praprzodków i pradziadków było bogate w fitosterole. Dieta ludzi pierwotnych dostarczała ich przeciętnie w ilości aż 1 grama dziennie. W czasach obecnych dieta  jest bardzo uboga w te jakże ważne związki roślinne.

Co to są fitosterole? 


Fitosterole tj. sterole roślinne budową i funkcją przypominają cholesterol. Cholesterol jest głównym sterolem u zwierząt, w tym i ludzi, natomiast w roślinach występują roślinne sterole (fitosteerole). Dietetycy wyróżniają dwie kategorie fitosteroli: sterole (mają podwójne wiązania w pierścieniu sterydowym) i stanole (u których nie występują wiązania podwójne w pierścieniu sterydowym).. 

Natomiast wszystkie fitosterole we krwi i tkankach ludzkiego organizmu pochodzą ze spożywanych produktów, ponieważ organizm człowieka nie potrafi syntetyzować fitosteroli. 


Jak działają fitosterole?

Ze względu na niemal identyczną budowę molekularną fitoosteroli co cholesterolu, organizm ma kłopoty z ich odróżnianiem. Z tego względu fitosterole mogą wiązać się z receptorami cholesterolu w jelitach i być wchłaniane zamiast niego. Ponieważ liczba receptorów służących wiązaniu i wchłanianiu cholesterolu jest ograniczona, fitosterole mogą fizycznie blokować cholesterol i zapobiegać jego wchłanianiu.

Ustalono, że sterole roślinne (fitosterole) spożywane w odpowiednich ilościach mogą obniżać w surowicy krwi człowieka stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL „złego’ – efekt obniżenia cholesterolu LDL „złego’ we krwi dzięki zastosowaniu fitosteroli pojawia się w ciągu pierwszych 2-3 tygodni i utrzymuje się zarówno w krótkim, jak i długim okresie. 

Stwierdzono, że spożywanie fitosteroli w porcji 1,5-1,8 g/dobę zmniejsza wchłanianie cholesterolu u ludzi o 30-40%. Większe porcje, np. do 2,2 g fitosteroli dziennie, ograniczały wchłanianie cholesterolu o 60%. W reakcji na słabsze wchłanianie cholesterolu wzrastała ilość usuwanego z krwi cholesterolu LDL „złego”, co prowadziło do usunięcia z krwi większej ilości jego cząstek.

Ryzyko choroby wieńcowej

Wyniki wielu badań isgerują, że zmniejszenie stężenia cholesterolu „złego” LDL o 10%  dzięki zastosowaniu leków lub zmianie diety, może obniżyć ryzyko choroby wieńcowej aż o 20%. Uwzględnianie produktów spożywczych „w diecie dla zdrowego serca”, która jest uboga w tłuszcze nasycone, a bogata w owoce, warzywa, zboża, błonnik, może dodatkowo zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Np. dieta w której tłuszcze nasycone, zastąpiono tłuszczami nienasyconymi, prowadziła do obniżenia poziomu cholesterolu LDL „złego” już po 30 dniach o 9%, ale dodanie do tej diety fitosteroli w ilości 1,7 g dziennie spowodowało dalsze zmniejszenie stężenia cholesterolu w sumie o 24%.


Co jeść, aby dostarczać organizmowi fitosteroli?

Jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi fitosteroli, to w naszym menu nie może zabraknąć: zarodów pszenicy, soi, oleju ryżowego, sezamowego, kukurydzianego, oleju canola, orzechów ziemnych, otręby pszennych, migdałów, brukselki, pieczywa żytniego, oliwy z oliwek. 

Grażyna Kowalik

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej