Strona główna Aktualności Karnawałowe przekąski

Karnawałowe przekąski

przez admin
Oprócz wystrzałowej kreacji i doborowego towarzystwa na karnawałowej zabawie konieczne jest także pyszne jedzenie. Oto nasze przepisy na imprezowe przekąski.

Krakersowe kanapki

Składniki: 30 dag twarogu, 3 łyżki mleka, 34 krakersy, 5 zielonych oliwek, łyżka pistacji, 5 dag słonych precelków, kilka cząstek mandarynki i plasterek ananasa z puszki, marchewka, marynowane kolbki kukurydzy, srebrne cebulki, paski papryki.
Wykonanie: Roztarty z mlekiem ser przyprawiamy na ostro. Za pomocą szprycki wyciskamy go na krakersy. Kanapki dekorujemy przygotowanymi produktami.

Rożki orzechowe

Składniki: 15 dag masła, 8 dag cukru, cukier waniliowy, skórka otarta z jednej cytryny, 2 jaja, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do dekoracji: 40 dag cukru, 4 dag masła, 60 dag orzechów laskowych, 10 dag polewy czekoladowej.
Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy skórkę cytrynową. Ucierając, wbijamy po jednym jajku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Rozsmarowujemy na blasze. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Karmelizujemy cukier. Dodajemy masło i 8 łyżek wody. Powstałą masę łączymy z orzechami i natychmiast rozsmarowujemy na cieście. Kiedy masa zastygnie, kroimy ciasto w rożki. Każdy do połowy smarujemy rozpuszczoną polewą czekoladową.

Francuskie kieszonki

Składniki: 25 dag mrożonego ciasta francuskiego, rozmącone jajko, opakowanie mrożonych brokułów, pierś z kurczaka, bazylia lub melisa, 15 dag tartego żółtego sera, sól i pieprz.
Wykonanie: Ciasto rozmrażamy, brokuły obgotowujemy, pierś kroimy na kawałki i obsmażamy z obu stron. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Dzielimy je na nieduże prostokąty i układamy na natłuszczonej olejem blasze. Prostokąty smarujemy rozmąconym jajkiem. Na każdym kawałku układamy kawałki kurczaka i różyczki brokułów. Posypujemy serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut. Dekorujemy listkami świeżych ziół.

Sałatka z  kurczakiem

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4-5 łyżek oliwy, 2 kolby cykorii, 4 pomidory, 10 dag żółtego sera, 10 dag szynki w cienkich plasterkach, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, papryka w proszku.
Wykonanie: Piersi z kurczaka smażymy na łyżce oliwy, studzimy, kroimy na plastry. Cykorie myjemy i wykrawamy gorzkie głąbiki, a następnie dzielimy na liście. Pomidory kroimy w ósemki. Do salaterki wkładamy liście cykorii, plastry kurczaka, sera i szynki. Dodajemy również pokrojone pomidory. Przygotowujemy sos do sałatki: sok z cytryny przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Powoli, ciągle mieszając, wlewamy pozostałą oliwę. Gdy sos lekko zgęstnieje, skrapiamy nim sałatkę i mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Paluszki z boczkiem

Składniki: 450 g mrożonego ciasta francuskiego, 20-25 dag wędzonego boczku, mielona słodka papryka, pieprz.
Wykonanie: Boczek kroimy na 20 plastrów. Podsmażamy je na patelni, aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupkie paseczki. Po zdjęciu z patelni kładziemy je na papierowym ręczniku, by osączyć je z tłuszczu. Posypujemy papryką i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i zostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, by lekko się rozmroziło. Następnie rozwijamy je i kroimy wzdłuż na połowę. Każdą połówkę kroimy w poprzek na paski o szerokości ok. 2 cm. Powstanie 20 pasków. Każdy kawałek boczku owijamy paskiem ciasta. Robimy to ostrożnie, bo boczek jest kruchy i łatwo może się połamać. Paluszki pieczemy na blasze w 180 stopniach przez około 15 minut.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej