Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Żurawina na zdrowie!

Data: 13.01.2013


Żurawina od niepamiętnych czasów uważana była za ważny składnik diety mający duży wpływ na poprawę zdrowia. W farmacji znalazła zastosowanie żurawina wielkoowocowa. Do tej pory oznaczone aktywne składniki żurawiny to: kwas cytrynowy, kwas chinowy, kwas jabłkowy, kwas benzoesowy, fruktoza, witamina C, A, B l, B2, f1awonoidy, kwercyytyna, kemferol, antocyjany, cyjanidyna, delfinindyna, peonidyna, malwidyna, flawonole, taniny i glikozydy flawonowe. 

Infekcje dróg moczowych 

Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E coli) osadzające się w drogach moczowych gdzie powodują stany zapalne. Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie obniżając poziom tych bakterii w moczu. Pomaga też zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego w przypadku osób mających problemy z jego opróżnianiem np. choroba prostaty. Żurawina przynosi także korzyści osobom po kuracjach urologicznych, z założonym cewnikiem lub z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), gdzie ryzyko powstania infekcji jest bardzo duże. W przypadku skłonności do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym ich nawrotom. Dodatkowo żurawina zapobiega przykremu zapachowi moczu. 

Choroby serca 

Żurawina zawiera szeroki wachlarz f1awonoidów. Naukowcy wykazali, iż te związki o właściwościach antyoksydacyjnych mają zdolność do zmniejszenia tempa tworzenia się zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Zapobiegają one też utlenianiu się cholesterolu, co w dużym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zatykaniu się naczyń krwionośnych. W badaniach wykazano, że spożywanie szklanki czystego soku ze świeżej żurawiny wielkoowocowej przez 3 miesiące znacząco podnosi poziom dobrego cholesterolu (HOLl. W niektórych badaniach nawet o 10% co oznacza (biorąc pod uwagę statystykę epidemiologiczną) spadek ryzyka chorób serca o 40%. 

Profilaktyka chorób wrzodowych 

Próby in vitro wykazały, iż aktywne związki zawarte w żurawinie (taniny) powstrzymują niektóre z bakterii będących przyczyną powstawania wrzodów od zagnieżdżania się w ściankach żołądka. Badania prowadzone na trzech różnych łańcuchach Helicobacter pyroli wykazały, że związki zawarte w żurawinie powstrzymują osadzanie się tej bakterii na śluzie żołądka. Wykazano także, że żurawina zawiera związki powstrzymujące rozwój innych szkodliwych bakterii przewodu pokarmowego a jednocześnie promuje rozwój dobrych bakterii, zwiększając populację dobrej flory bakteryjnej.

Choroby dziąseł i przyzębia 


Wykazano, iż żurawina może zmniejszać prawie o 600Ja zdolność osadzani, się najczęściej spotykanych szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Spożywanie żurawiny i regularne płukanie nią jamy ustnej pomaga zredukować ilość patogennych bakterii w jamie ustnej i zmniejszyć zapadalność na choroby dziąseł i przyzębia. 

Inne możliwe zastosowania 

Z doświadczeń laboratoryjnych na wyizolowanych komórkach mózgowych zwierząt dotkniętych symulowanym wylewem lub udarem wynika, iż wyciąg z żurawiny obniża śmiertelność tych komórek o 50 % w porównaniu do komórek których nie poddano wcześniej działaniu ekstraktu z żurawiny przed symulowaanym udarem lub wylewem. Może to oznaczać ewentualnie potencjalne działaanie żurawiny zmniejszające negatywne skutki udaru lub wylewu krwi do mózgu 

Suplementacja 


Najlepiej suplementować żurawinę w postaci kapsułek zawierających sproszkowany ekstrakt z żurawiny. Największe korzyści przynosi zażywanie od 40C mg do 800 mg żurawiny wielkoowocowej dziennie. Wtedy dostarczamy de organizmu tyle substancji aktywnych żurawiny ile znajduje się w 0,25 litra (1 szklanka) do 0,5 litra (2 szklanki) soku ze świeżych żurawin. Dwie kapsułki po 400 mg zastępują ok. 0,4 kg świeżych owoców. 


Grażyna Kowalik




Zobacz także


Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Kuchnia

Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki

Kuchnia

Słodka jak kukurydza


 





Komentarze

16.01.2013 18:59:44 agnieszka.mwojcik@on napisał:
Najlepsze są przetwory z żurawiny polecane jako dodatek do potraw z mięsa, albo suszone owoce w torebkach jako bakalie. Lekko kwaśne, ale do zjedzenia, no i w domowej apteczce niezastąpione!

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.