Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Rozgrzewające dania z kurczaka na zimę

Data: 26.11.2012


Polecamy dwie propozycje dań na długie zimowe wieczory autorstwa Pana Konrada Birka – „Aromatyczny rosół z gotowanymi warzywami i kluseczkami z kaszy manny” oraz „Pierś kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią”.

Komponując menu, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, chociażby takich jak pora roku czy temperatura. Przygotowując jadłospis w naszej strefie klimatycznej w okresie od listopada do marca, powinniśmy uwzględnić w nim nieco więcej potraw ciepłych. Kiedy temperatura na zewnątrz jest niska, nasz organizm potrzebuje więcej energii, aby utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała. Zimą apetyt wzrasta i częściej sięgamy po bardziej kaloryczne potrawy.

W chłodne dni, gdy chcemy się rozgrzać, jako pierwsze na myśl przychodzą nam napoje np. gorąca herbata z miodem lub sokiem z malin, czekolada, grzaniec z przyprawami korzennymi, takimi jak kora cynamonowa, goździki, kardamon i imbir. Drugie w kolejności są zupy – te klarowne, niezawiesiste, takie jak rosół czy barszcz, ze zwiększoną o tej porze roku ilością świeżo mielonego pieprzu oraz czosnku, a także zupy kremy np. krem grzybowy, krem z dyni, zielonego groszku czy szparagów.





Szef kuchni, Konrad Birek, proponuje autorski przepis na aromatyczny rosół z kurczaka Zagrodowego z gotowanymi warzywami oraz kluseczkami z kaszy manny. Przygotowanie rosołu zajmie około 2 godziny:

Składniki dla 4 osób:
1 kurczak Zagrodowy z Podlasia
2 obrane marchewki
1 bulwy selera
1 pietruszka
1 obrana cebula
1 mały por
1 mały pęczek natki pietruszki ew. lubczyku
Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól

Kluseczki:

1 szklanka kaszy manny
2 jajka
50 g masła
150 g (ok. pół szklanki) kwaśnej, śmietany 18 proc.
1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do pięciolitrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu. Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.

Mięso drobiowe to idealna baza do przygotowania potraw na zimę. Świetnie komponuje się ze wszystkimi przyprawami, również tymi, określanymi mianem rozgrzewających. Oprócz rosołu, z kurczaka możemy przygotować pieczeń z bakaliami, papryką, kardamonem i otartą skórką z cytryny lub udusić same piersi w sosie curry. Podstawowy składnik, indyjską przyprawę curry należy wymieszać z chili, liśćmi limonki i świeżo siekaną kolendrą. Najlepszym na zimę dodatkiem do potraw z kurczaka będą gotowane warzywa podawane na ciepło, takie jak fasolka, szparagi, marchew, kalafior, brukselka, brokuły czy ich połączenie np. ratatouille z oregano, tymiankiem i rozmarynem.

Drugą rozgrzewającą potrawą na zimę zaproponowaną przez Konrada Birka, idealną na obiad lub ciepłą kolację jest Pierś kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią:

Składniki dla 4 osób
4 małe piersi z kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w kostkę, oprószone potem 1 łyżeczką mieszanki curry
1 cebula, pokrojona w grubą kostkę
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
Po 1 czerwonej i zielonej papryce, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca

Sos
500 ml śmietany 36%
500 ml mleka kokosowego
1 banan, pokrojony w plastry
2 liście limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki żółtej pasty curry
1 posiekana papryczka chili
Sól do smaku

150 g ryżu jaśminowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła roślinnego
Sól, cynamon mielony do smaku

Sposób przygotowania:
W garnku zagotować śmietanę razem z mlekiem kokosowym, bananem, liśćmi limonki, trawą cytrynową, pastą curry i posiekaną papryczką chili. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć liście limonki oraz trawę cytrynową, a całość dokładnie zmiksować i ponownie wstawić na ogień. Ryż jaśminowy uprażyć (około 2 minut) z cynamonem na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie zalać wodą (około 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotować do miękkości pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pokrojonego kurczaka i dodać go do gotującego się sosu. Tak samo postąpić z cebulą, bakłażanem, cukinią i kolorową papryką. Gdy mięso będzie miękkie doprawić wszystko do smaku i dodać posiekaną kolendrę. Aromatycznego kurczaka podawać z wcześniej przygotowanym ryżem jaśminowym i prażonymi orzechami nerkowca.


Alejakobiet.pl








Zobacz także


Uroda

Farbowane i zadbane

Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Kuchnia

Imprezowy ogórek

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.