Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jesienne owoce i warzywa

Data: 31.10.2012


Jesień to nie koniec sezonu na warzywa i owoce. Wystarczy przejść się między straganami, by zobaczyć, ile dobrodziejstw na nas czeka. Co zatem serwować jesienią?

Jabłka

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” – to powiedzenie powinno przekonać nas do włączenia tych pysznych, a co najważniejsze, dostępnych przez cały rok, owoców do swojej diety. Dlaczego akurat jabłka? Ponieważ zawierają niewiele kalorii, a przy tym są nieocenionym źródłem witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca, raka, Alzheimera, a także cukrzycy. Poza tym są pyszne – zwłaszcza nasze polskie odmiany. Nie ma więc wymówki, by nie skusić się na jedno jabłko dziennie, albo dwa…  

Suflet z jabłek

Składniki: 3-4 jabłka, 4-5 łyżek cukru, 3 białka, otarta skórka z cytryny, łyżka masła do nasmarowania formy.
Wykonanie: Jabłka myjemy, układamy w płaskim rondlu, podlewamy bardzo małą ilością wody, gotujemy i przecieramy. Do przecieru dodajemy część cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę z resztką cukru. Dodajemy ją stopniowo do gorącego przecieru z jabłek, stale ubijając, na końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy. Masę wykładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut. Suflet podajemy na gorąco, posypany cukrem pudrem.

Buraczki

Czerwone buraczki są bogate w witaminy z grupy B, magnez, potas, witaminę C oraz żelazo. Zawierają także dużo antyoksydantów i mają działanie przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka i innych chorób przewlekłych. Wprawdzie sezon na nie zaczyna się już latem, jednak cały czas możecie je znaleźć na straganach.

Sałatka z buraczków i jajek

Składniki: 7-8 buraczków, 4-5 ugotowanych na twardo jajek, 4 duże cebule, majonez, sól, pieprz.
Wykonanie: Buraczki czyścimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obrane cebule parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Buraczki mieszamy z jajkami i cebulą, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kapusta

Wymieniając jesienne warzywa i owoce, nie możemy zapomnieć o kapuście, która jest nie tylko małokaloryczna, lecz również bogata w składniki odżywcze. Znajdziemy w niej dużo witaminy C. Dostarczy nam ona również dzienną dawkę naszego zapotrzebowania na witaminę K, zapewniającą prawidłową krzepliwość krwi oraz hamującą rozwój, między innymi, raka piersi i jajników.

Kotleciki z białej kapusty

Składniki: nieduża główka białej kapusty, 2 kostki bulionu warzywnego, duża cebula, 3 łyżki mąki, jajko, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, 1/2 szklanki groszku konserwowego, 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej, sól, cukier.
Wykonanie: Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostek bulionowych. Studzimy, mocno odciskamy i zostawiamy na godzinę na durszlaku, żeby osączyć ją z wody. Kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Do cebuli dodajemy kapustę, groszek i kukurydzę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Dynia

W naszym kraju dynia zyskała popularność dość niedawno. Tymczasem, sprawdza się ona nie tylko, jako halloweenowa ozdoba. Doceniamy również jej walory smakowe. Dynia jest warzywem małokalorycznym. Zawiera natomiast dużo antyoksydantów, witamin C i E, potasu i magnezu. Wzmacnia system odpornościowy, chroni przed chorobami serca, łagodzi bóle stawów i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Ponadto świetnie działa na wzrok i skórę. Wspomaga także odchudzanie.

Nasze dania z dynią w roli głównej znajdziesz TUTAJ 

Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Złoto, które upiększa

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Relaks

Weterynarz do zadań specjalnych leczy egzotyczne zwierzęta

Kuchnia

Mały wielki owoc


 





Komentarze


Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Wygraj zestaw pachnących nagród - konkurs z marką CD


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 9 zestawów nagród ufundowanych przez markę CD

Wygraj powieść "Być jak Audrey Hepburn"


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 nagród ufundowanych przez Wydawnictwo Kobiece

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.