Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Czekoladowe przysmaki

Data: 16.10.2012


Tarta z czekoladą

Składniki: 15 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, łyżka śmietany, szczypta soli, mleko, 4 gruszki, budyń czekoladowy, 4 łyżki cukru, tabliczka gorzkiej czekolady, kilka bez, płatki migdałowe.
Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, solą i cukrem, dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto i schładzamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na około pół centymetra, wylepiamy nim dno i boki formy do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Budyń gotujemy w szklance mleka i wykładamy na ciasto. Gruszki obieramy, kroimy, posypujemy 3 łyżkami cukru, podlewamy 100 ml wody, dusimy przez 20 minut pod przykryciem, studzimy i część wykładamy na budyń. Polewamy rozpuszczoną czekoladą, wykładamy resztę gruszek oraz bezy i posypujemy płatkami migdałów.
Czekoladowe fondue

Składniki: 250 dag śmietanki 12-procentowej, 40 dag czekolady (po połowie gorzkiej i mlecznej), 3 łyżki likieru kawowego, 40 dag pokrojonych na kawałki owoców (jabłka, banany, truskawki, kiwi, ananasy), biszkopty, pierniczki, kruche ciastka.
Wykonanie: Na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dosypujemy porcjami startą czekoladę, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty krem (nie wolno go zagotować!). Dodajemy likier i mieszamy. Nabieramy widelczykiem ciastko lub owoc i zanurzamy w gorącym kremie.

Tort czekoladowy

Składniki: 4 jajka, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, budyń waniliowy, 12 dag masła, 1/2 l mleka, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 20 dag orzechów włoskich, 2 polewy czekoladowe.
Wykonanie: Białka ubijamy z 5 łyżkami wody, 15 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30 minut w 175 stopniach. Studzimy i kroimy na 3 placki. Na mleku gotujemy budyń. Masło ucieramy z resztą cukru, dodając po łyżce zimny budyń i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy kremem, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pokrywamy polewą czekoladową i ozdabiamy połówkami orzechów.

Biało-czarny mus czekoladowy

Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 100 ml mocnego naparu kawy, 3 jajka, cukier waniliowy, 25 dag śmietany kremówki, 4 łyżki cukru, 15 dag białej czekolady, 5 białek, 3 łyżki wiórków czekoladowych.
Wykonanie: Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z kawa i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie żółtka ucieramy z połową cukru waniliowego. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do czekolady dodajemy utarte żółtka i połowę bitej śmietany, energicznie ubijamy trzepaczką. Białka ubijamy z połową cukru, pianę ostrożnie mieszamy z kremem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy z resztą cukru i cukru waniliowego. Pozostałą bitą śmietanę mieszamy z czekoladą, szybko ubijamy trzepaczką. Dodajemy pianę i mieszamy. Do pucharków wlewamy kolejno ciemny i biały mus, przykrywamy i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Gotowy deser posypujemy wiórkami czekolady.

Krem czekoladowy

Składniki: 2 tabliczki ciemnej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 3 jajka, 2-3 łyżki cukru, 1-2 łyżki wódki.
Wykonanie: Połamaną na cząstki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, a potem mieszamy z wlewaną powoli czekoladą. Chłodną masę starannie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy), alkoholem i na końcu z pianą z białek. Rozkładamy do pucharków i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy odłożoną bitą śmietaną.

    

Dominika Górtowska




Zobacz także


Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało

Kuchnia

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie


 





Komentarze

22.10.2012 16:23:35 familijna24 napisał:
Apetyczne :) Nabrałam ochoty na te łakocie :)
26.10.2012 11:09:51 bebe napisał:
robiłam mus i szczerze polecam! Pychota!!!

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki

Sposoby na piękny wygląd - konkurs z marką Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pajda i pasta - konkurs z marką ROLNIK


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Z olśniewająco białym uśmiechem w Nowy Rok - konkurs z marką Rapid White - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rapid White









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.