Strona główna Aktualności Czekoladowe przysmaki

Czekoladowe przysmaki

przez admin

Tarta z czekoladą

Składniki: 15 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, łyżka śmietany, szczypta soli, mleko, 4 gruszki, budyń czekoladowy, 4 łyżki cukru, tabliczka gorzkiej czekolady, kilka bez, płatki migdałowe.
Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, solą i cukrem, dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto i schładzamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na około pół centymetra, wylepiamy nim dno i boki formy do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Budyń gotujemy w szklance mleka i wykładamy na ciasto. Gruszki obieramy, kroimy, posypujemy 3 łyżkami cukru, podlewamy 100 ml wody, dusimy przez 20 minut pod przykryciem, studzimy i część wykładamy na budyń. Polewamy rozpuszczoną czekoladą, wykładamy resztę gruszek oraz bezy i posypujemy płatkami migdałów.
Czekoladowe fondue

Składniki: 250 dag śmietanki 12-procentowej, 40 dag czekolady (po połowie gorzkiej i mlecznej), 3 łyżki likieru kawowego, 40 dag pokrojonych na kawałki owoców (jabłka, banany, truskawki, kiwi, ananasy), biszkopty, pierniczki, kruche ciastka.
Wykonanie: Na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dosypujemy porcjami startą czekoladę, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty krem (nie wolno go zagotować!). Dodajemy likier i mieszamy. Nabieramy widelczykiem ciastko lub owoc i zanurzamy w gorącym kremie.

Tort czekoladowy

Składniki: 4 jajka, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, budyń waniliowy, 12 dag masła, 1/2 l mleka, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 20 dag orzechów włoskich, 2 polewy czekoladowe.
Wykonanie: Białka ubijamy z 5 łyżkami wody, 15 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30 minut w 175 stopniach. Studzimy i kroimy na 3 placki. Na mleku gotujemy budyń. Masło ucieramy z resztą cukru, dodając po łyżce zimny budyń i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy kremem, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pokrywamy polewą czekoladową i ozdabiamy połówkami orzechów.

Biało-czarny mus czekoladowy

Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 100 ml mocnego naparu kawy, 3 jajka, cukier waniliowy, 25 dag śmietany kremówki, 4 łyżki cukru, 15 dag białej czekolady, 5 białek, 3 łyżki wiórków czekoladowych.
Wykonanie: Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z kawa i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie żółtka ucieramy z połową cukru waniliowego. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do czekolady dodajemy utarte żółtka i połowę bitej śmietany, energicznie ubijamy trzepaczką. Białka ubijamy z połową cukru, pianę ostrożnie mieszamy z kremem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy z resztą cukru i cukru waniliowego. Pozostałą bitą śmietanę mieszamy z czekoladą, szybko ubijamy trzepaczką. Dodajemy pianę i mieszamy. Do pucharków wlewamy kolejno ciemny i biały mus, przykrywamy i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Gotowy deser posypujemy wiórkami czekolady.

Krem czekoladowy

Składniki: 2 tabliczki ciemnej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 3 jajka, 2-3 łyżki cukru, 1-2 łyżki wódki.
Wykonanie: Połamaną na cząstki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę. Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, a potem mieszamy z wlewaną powoli czekoladą. Chłodną masę starannie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy), alkoholem i na końcu z pianą z białek. Rozkładamy do pucharków i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy odłożoną bitą śmietaną.

    

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej