Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Po pierwsze - śniadanie: Oryginalne przepisy

Data: 04.10.2012


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, niestety wiele osób o tym zapomina. Spraw, aby twoje pierwsze danie było nie tylko pyszne, ale i niebanalne.

1. Zawiniątka z jajkiem w koszulce

Składniki:
- 1 jajko
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- ulubione warzywa, polecamy sałatę i rukolę
- sok z cytryny
- ocet
- grzanki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Na sam początek przygotuj jajko w koszulce, jak? Zagotuj lekko posoloną wodę w garnku i dodaj do niej kilka kropli octu. Jajko wbij do małej miseczki. Bardzo powoli zataczaj łyżką kółka w gorącej wodzie, a następnie delikatnie wlej do niej jajko. Wyjmij po około 3 minutach, gdy białko się zetnie, a żółtko będzie nadal lekko płynne.
Na talerz wyłóż sałatę oraz rukolę, poczym wszystko skropl sokiem z cytryny, oliwą i dopraw przyprawami. Na warzywa połóż plastry szynki na krzyż, a na wierzch przygotowane wcześniej jajko. Całość zawiń tworząc paczuszkę. Obsyp grzankami. Pychota!

2. Musli w nowej odsłonie

Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- mleko sojowe (ok. 3 szklanek, w zależności od upodobania do gęstości)
- jabłko
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczy
- 1 lub 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Do gotującego się mleka wsyp płatki owsiane, otręby i dolej miód. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Na sam koniec dodaj kawałki pokrojonego jabłka, rodzynki oraz skórkę pomarańczy i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowe!

3.Tosty z ziołowym omletem

Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 łyżki mieszanki ulubionych ziół (polecamy oregano, mięte, tymianek, kolendrę)
- chleb tostowy
- szynka
- ser np. żółty lub mozarrella
- sałata, pomidor, cebula
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania omletu ziołowego. W miseczce roztrzep jajko z wodą, solą i 2 łyżkami mieszanki ziołowej. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią odrobinę masła. Następnie wylej mieszankę i usmaż omlet z obu stron. Pokrój go na mniejsze kawałki, które będą pasować rozmiarem do tostów.
Następnie zrób majonez zioło – czosnkowy. Wystarczy dodać do 1/3 szklanki majonezu wyciśnięty ząbek czosnku oraz 2 łyżki mieszanki ziół. Wymieszaj dokładnie.
Podpiecz chleb tostowy (w piekarniku, na patelni bądź w tosterze) i posmaruj obie kromki ziołowo – czosnkowym majonezem. Na jedną z nich połóż kawałek omletu, sałatę, szynkę, ser, plasterek pomidora oraz cebulę i przykryj drugą połówką. Bomba smaku!

4.Słodki omlet gruszkowy

Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- kawałek masła
- szczypta soli
- 3 miękkie gruszki
- ok. 2 łyżek cukru (możesz dodać więcej, jeśli chcesz, aby nadzienie było słodsze)

Przygotowanie:
Białka ubij mikserem ze szczyptą soli na sztywną masę i powoli dodawaj żółtka, a następnie przesianą mąkę. Rozgrzaną patelnię posmaruj masłem i smaż omlet z obu stron na średnim ogniu około 3 minuty. Ułóż gotowy placek na talerzu.
Pokrój gruszki w kostkę (niezbyt małe kawałki), włóż do garnka i postaw na małym ogniu. Wsyp cukier i wlej odrobinę wody, żeby gruszki się nie przypaliły, a powoli dusiły. Zdejmij z ognia, kiedy owoce zmiękną i będą przypominać paćkę.
Omlet posmaruj dość grubą warstwą gruszkowego nadzienia. Sama słodycz!

5.Bułeczki cynamonowe

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 / 2 szklanki cukry
- 1 / 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukry waniliowego

Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka i podgrzej (ma być ciepłe, ale niegorące) do tego wsyp po łyżeczce cukru i mąki. Do masy dołóż drożdże, wymieszaj drewniana łyżką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Cukier, żółtka, szczyptę soli i cukier waniliowy utrzyj, a następnie wsyp resztę mąki i wlej wyrośniętą masę drożdżową. Wyrabiaj ciasto ręką, stopniowo dolewając ostudzone masło.  Całość połącz z migdałami, rodzynkami i cynamonem. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z masy formuj bułeczki, układaj je na blaszce i smaruj górę żółtkiem. Piecz około 40 minut. I już!

Elena Stefańska






Zobacz także


Uroda

Demakijaż latem

Uroda

Creme brulee dla cery

Kuchnia

Mały wielki owoc

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Wygraj zestaw pachnących nagród - konkurs z marką CD


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 9 zestawów nagród ufundowanych przez markę CD

Wygraj powieść "Być jak Audrey Hepburn"


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 6 nagród ufundowanych przez Wydawnictwo Kobiece

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.